Skip to content

Column 482

December 15, 2012

BRIEF VAN DE WEEK

Aan Bart De Wever,

weldra burgemeester van Antwerpen

(tenzij op 21 december de wereld vergaat)

 

Geachte heer De Wever,

 

“Tetten. Flikkerbar. Moppenpolitie. Blutsmuts. Betaalmuurmoeheid. Vrouwenhumor. Lidwoorden. Legalisatie van prostitutie. Hemelsluizen. Ben Crabbé. Pornosnorsponsor. Sneeuw. Hup. Gelieve gul te storten. Scheetebeese. Taalnarcist.” Ziedaar een greep uit de antwoorden die ik gisteren kreeg op mijn op Twitter gestelde vraag welke woorden niet mochten ontbreken in deze column. Anders gezegd: inspraak leidt tot wartaal. Dat hebt u, als groot strateeg en meester-tacticus, natuurlijk al lang begrepen. U zult het dan ook met me eens zijn: democratie is te belangrijk om over te laten aan het volk. Het volk denkt niet als volk. Het volk denkt als ikjes. Ikjes met kleine pikjes.

Vele jaren geleden, geachte heer De Wever, heb ik enkele maanden in uw stad rondgezworven, onderwijl succesvol het land verdedigend. Sindsdien ben ik er amper geweest. Ik heb niet zoveel met Antwerpen. Dat ligt natuurlijk niet aan Antwerpen, dat ligt aan mij. Ik hou niet van drukte. Ik verkies de vijver boven de kolkende stroom. Geef mij rust en ik toon u een tevreden man. Ik zou, met andere woorden, een zeer slechte burgemeester van Antwerpen zijn. 

Net daarom, denk ik, maakt u wél kans op slagen: u bent geen tevreden man. Zelfs in de overwinning vindt u geen soelaas. Zelfs in het juichen port u de toekomst. 

Benieuwd of de toekomst dat leuk vindt.

 

Met beleefde groet,

 

uw parkingwachter

 

PS Over wartaal gesproken, nog dit: zeg eens tegen Liesbeth Homans dat ze nooit meer mag aankondigen dat jullie het aanleren van de Nederlandse taal zullen “faciliteren”. Dat klinkt zo koninklijk.

 

VASTSTELLING VAN DE WEEK

Je kunt dezer dagen maar beter geen restauranthouder zijn.

Uit een peiling bij 2.000 mensen blijkt dat vier op de tien Belgen niet echt staan te springen voor de eindejaarsfeesten. Uit een andere peiling bij 2.000 mensen (niet dezelfde, denk ik) leren we dan weer dat de Belgen met kerst en nieuw liefst fondue, gourmet, kalkoen of wild eten en champagne verkiezen boven cava, en dat ze dat massaal niét op restaurant doen. Zoals het fonduepannetje thuis spat, spat het nergens.

Daarbij: met de feestdagen op restaurant gaan is een hoop gedoe en kost een bom duiten. Vind maar eens een babysit. Zie maar eens twee gegarandeerde taxiritten te regelen. En dan heb je nog niet eens iets deftigs om aan te trekken – je kunt toch niet in ouwe vodden gaan? Waarna dus nog de restaurantrekening volgt. En die van de stomerij. 

Nee, in dure tijden doen we een beetje zuinig. Zo bespaar ik tegenwoordig enorm veel geld op feesten en cadeaus door telkens weer op het juiste moment van godsdienst te veranderen. Insjallah!

 

CITAAT VAN DE WEEK

“Ja, maar lonely at the bottom too, hé.”

Aldus sprak deze week in het befaamde tv-programma Reyers Laat psychiater Dirk De Wachter, nadat presentator Lieven Van Gils had vastgesteld: “It’s lonely at the top.”

We kennen ze wel, de eenzamen. Ze zitten op een bankje. Ze lopen langs een gevel. Ze kijken uit het raam. Ze zijn overal. En tegelijk nergens. Ze worden niet gemist. Ze nemen een hond.

De ergste eenzaamheid is die van het hart. Niet bemind worden, niet beminnen. Niets. Een grauw gapend gat vol niets. Het dwalen door de dagen, het onaangeraakte lijf, de tastbare overbodigheid. 

Eenzamen zijn de roadkill van de samenleving.

 

AFSCHEID VAN DE WEEK

Ik mis Kim al.

 

Advertisements

From → Uncategorized

One Comment
  1. Barbara permalink

    Onze parel in de zwijnenstal!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: