Skip to content

Column 485

January 19, 2013

VASTSTELLING VAN DE WEEK

Het meest choquerende aan die hele biecht van Lance Armstrong was natuurlijk dat hij geen stropdas droeg.

Nu heb ik zelve een godsgruwelijke hekel aan die ondingen – de zeldzame keren in mijn amechtig bestaan dat ik een stropdas om had waren even zovele aankondigingen van somtijds heroïsch doch veelal lachwekkend falen –, maar ik ben dan ook slechts een eenvoudige stadsjongen met een hypotheek. Terwijl hij, Lance Armstrong, toch een heer van stand is. En een heer van stand komt piekfijn uitgedost naar zijn eigen begrafenis. 

Die noblesse heeft hij nooit gehad. Lance Armstrong is van de korte broek. 

Telkens weer verbaas ik me over de kreten van verontwaardiging en boosheid. Over de zuchten van ontgoocheling en moedeloosheid. Dan denk ik: wat had u gedacht, kreten slakende dan wel zuchtende medemens? Hebt u werkelijk één moment geloofd dat zo’n Lance Armstrong op bronwater naar boven reed? Ja? En waarom dan? Waarom gelooft u zoiets? Omdat u er nood aan hebt, aan geloven? Omdat zonder geloven uw leven dood lijkt? Maar medemens toch. Kijk om u heen, kijk naar uzelf. Kijk, en zie mensen. Schatjes, schurken, psychopaten. Welnu, er is geen enkele zinnige reden om aan te nemen dat mannen in korte broek nobeler zijn. 

De waarheid is: niet Lance Armstrong, maar u zelf heeft u de das omgedaan.

 

NIEUW LIEF VAN DE WEEK

Analicia Chaves, het nieuw lief van Axel Witsel. Proficiat, Analicia. (En, vooruit maar, ook een beetje proficiat, Axel.)

Ik had nog nooit van Analicia gehoord – in mijn leefwereld zijn er nu eenmaal veel meer oude wijven dan Portugese modellen van drieëntwintig – en dus heb ik even op het internet rondgekeken. Analicia blijkt gespecialiseerd in Schaars Gekleed Zijn. Daartoe beschikt zij over pronte borstjes, een plat buikje en een kontje met een knipoog. Analicia beschikt ook over een eigen website (analiciac.com), doch die is lang zo gestroomlijnd niet als Analicia zelve (werkpuntje, Ana). Maar voorts geen klachten. Ze past prachtig bij Axels oordiamantje.

Mensen, we halen dat WK in Brazilië.

 

VRAAG VAN DE WEEK

Zou ik bovennatuurlijk begaafd zijn? 

Vorige week schreef ik: ‘Laat het alstublieft winter worden. Echte winter. Met kou en klappertanden. Met gemopper en gedoe. Geschuifel, geschuif, en zo nu en dan een vloek. Winter van voor de oorlog.’ En kijk nu. 

Ik moet wel een beetje uitkijken met wat ik wens, want gemopper en gedoe is tenslotte eigenlijk alleen maar leuk als het anderen overkomt – u raadt het al: ja, daar stond ik, om één uur ’s nachts, bij min zeven, op het parkeerterrein.  

Ik had het eerst niet gezien. Het was de autocomputer die me erop wees: ‘Lekke band. Linksachter’. Met zo’n montere ting! erbij. Ik staarde enkele tellen naar het schermpje, in de hoop dat de melding vanzelf zou verdwijnen en plaats zou maken voor de boodschap: ‘Heb u goed liggen. Haha. Ting!’ Je wist maar nooit, computers zijn tegenwoordig heel slim.

Helaas. 

Ik zette de motor af, wachtte even en startte weer. ‘Lekke band. Linksachter. Ting!’ Oké dan. (Als er één ding is wat ik niet doe, dan is het: discussiëren met een computer.) Ik stapte uit, klapte het portier dicht en sprak enkele zinnen die me mijn plekje in het hiernamaals kosten. Vervolgens belde ik een meneer. 

Reeds een halfuurtje later meldde de meneer zich. Hij verrichtte enkele magische handelingen die ik op eerbiedige afstand gadesloeg. Daarna reed ik naar huis, alwaar ik om halfvier ’s ochtends bij een kom soep een wijle mijmerde over machteloosheid. Naar verluidt is dat typisch voor mensen die bovennatuurlijk begaafd zijn.

Advertisements

From → Uncategorized

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: