Skip to content

Column 491

March 2, 2013

BEKENTENIS VAN DE WEEK

Ik wist niet dat 2013 het jaar van het geloof is.

Het was de genaamde Tom Zwaenepoel die het me vertelde, in zijn hoedanigheid van Vaticanoloog. Hij bevond zich woensdag in Rome doch dook dankzij de telestraal op in het befaamde tv-programma Terzake, teneinde het Vlaamse volk toe te spreken over de belangwekkende kwestie van het vervroegd pensioen van de zelfverklaarde paus emeritus.

De heer Zwaenepoel bleek eerder supporter dan reporter. Tevergeefs zat ik te wachten op enige gestrengheid, een kleine kanttekening, een kritische noot. Gaandeweg besefte ik: als het van de Vaticanoloog afhing, was The Artist Formerly Known As Benedictus nu al zalig verklaard. Ik begon mij een beetje te ergeren. Ga dat allemaal maar eens vertellen aan de aids-baby’s in Afrika, bromde ik nutteloos.

Mijn boosheid is mijn geloof.

 

VRAAG VAN DE WEEK

Wat moet een mens daarvan denken?

U en ik, wij zijn geen procureur. Niet des Konings, noch -generaal. Wij zijn eenvoudige mensen. Wij doen de dingen des levens. Wij leren, wij werken, wij sterven. Van koers en voetbal weten wij alles, van wet en recht niets. Dat is ons lot.

Procureurs zijn geen eenvoudige mensen. Ze weten weinig van koers en voetbal. Doch dat deert niet. Wij verlangen van procureurs niet dat ze met ons aan de toog hangen terwijl wij de voor- en nadelen van de driehoek met de punt naar achteren bespreken, of de kuiten van een coureur. Wij verlangen van procureurs slechts één ding: dat zij recht doen geschieden. Daarvoor betalen wij de procureurs. Meer dan wij zelf verdienen. Aardig meer.

En dan krijg je dit. Procureurs in Antwerpen die oorlogje spelen. Onder elkaar. Zeeslag, Stratego, Warcraft. Piefpoefpaf, gij zijt af. Toch? Of niet? Is er meer aan de hand? Veel meer dan wij bevroeden? Woeden er krachten die voor ons onzichtbaar zijn, doch verwoestend voor ons lot? Of gaat het echt gewoon maar om enkele heertjes die elkaars feromonen niet kunnen luchten? Wat, in hemelsnaam, moet een mens daarvan denken?

Een mens denkt er lelijke dingen van. Lelijke, eenvoudige dingen. Zoals: ’t zijn allemaal dezelfde.

 

BRIEF VAN DE WEEK

Aan de heer David Bowie,

Brixton, Los Angeles, Berlijn, New York, Gstaad, Alpha Centauri

 

Geachte heer Bowie,

 

ik zal maar met de deur in huis vallen: u was me er eentje. Ik wist niet wat ik zag. En hoorde. Nu eens leek u wel een mevrouw, dan weer klonk u als een hitsige hond. Alles aan u was spannend.

Te mijner verdediging: ik was twaalf. Ik was twaalf en probeerde te ontkomen aan het web dat om mij heen werd gesponnen door sinistere geleedpotigen als Gheorghe Zamfir, Mario Lanza en James Last. Ik zag het gebeuren en wist: hier moet ik weg, ik moet weg of ik sterf, versmacht door verveling.

En toen was u daar.

Jongelui van vandaag, geachte heer Bowie, kunnen zich er niks bij voorstellen. Hoe spannend het wel was, of we u te zien zouden krijgen op tv, die ene keer per week, hooguit drie minuten. En hoe u gekleed zou gaan, of net niet, misschien bijna bloot met een plastic armband om uw enkel. En hoe u zou kreunen en kronkelen, met jankend rood haar en een blik van metaal. Men fluisterde dat u een mens was.

Ik heb van u slechts negen elpees. Na ‘Lodger’ was ik klaar – er was spannender volk in mijn leven opgedoken. Maar die negen volstaan ruimschoots. Dan krijg ik weer zo’n momentje en knal ik er vijf naeen door de speakers en zing ik en grijns ik en dans ik onbespied, terwijl ik simultaan denkbeeldige drums en luchtgitaren bespeel, vanzelfsprekend op briljante wijze. Nadien moet ik altijd even rusten – het kereltje van weleer kraakt iets meer.

Ik zal, geachte heer Bowie, uw nieuwe cd niet kopen. Beschouw dat als een eerbetoon. Niet dat ik de ontgoocheling vrees. Ik verkies de zoete herinnering.

 

Met geschminkte groet,

 

Uw young dude

 

Advertisements

From → Uncategorized

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: