Skip to content

Column 493

March 16, 2013

VASTSTELLING VAN DE WEEK

Op het moment dat de nieuwe paus woensdagavond in Rome voor het eerst ten tonele verscheen, zaten zowat 2,5 miljoen Vlamingen voor hun tv – evenveel mensen als voor honderd thuiswedstrijden van Club Brugge tegen Anderlecht. 2,5 miljoen Vlamingen zaten te kijken naar de finale van The Voice van God.
’t Is soap, ’t is live, ’t is echt. Er is mysterie, er is spanning, er is hoop. Er zijn mannen in malle kleren. Wat wil een mens meer? En op het einde zie je een heleboel geluk!
Zo ook in de tv-studio’s. We werden bedolven onder de vapeurs van vreugde die diverse watchers en commentators verspreidden. Er werd geglunderd alsof de Heer net waarlijk was opgestaan en bij sommige kenners welde zowaar een traan. Ik zat er naar te kijken en dacht: hoe doén ze dat? Is het met een ui?
Franciscus, doe eens iets aan die aids-baby’s. Spreek het woord van liefde. En doe dat nederig.

GOED NIEUWS VAN DE WEEK

In de maandageditie van deze krant las ik dat in Gent twee mannen met elkaar op de vuist zijn gegaan in een wassalon omdat de ene de was van de andere uit de machine had gehaald, en met zo’n bericht kunnen we natuurlijk alleen maar blij zijn: ’t is emancipatie.
We moeten meer van die berichten krijgen. Mannen die met elkaar op de vuist gaan in de supermarkt. Om een voordeelton waspoeder. Mannen die met elkaar op de vuist gaan bij de groentenboer. Om de mooiste prei. Mannen die met elkaar op de vuist gaan bij de dokter. Omdat zij eerst waren. Allebei.
Oké, misschien is het een beetje veel ‘met elkaar op de vuist gaan’, maar dat is nu eenmaal wat mannen doen: met elkaar op de vuist gaan. Het gaat erom dat ze met elkaar op de vuist gaan om de juiste dingen, de belàngrijke dingen. Zoals waspoeder, prei en gezwind doktersadvies.
Dus: geef ze tijd. Geef ze tijd en ze zullen misschien – ik zou niet rekenen op een spontane genmutatie – ooit leren dat iemand pijnigen véél leuker is als je ’t kunt doen met je neus in de lucht en één welgemikt zinnetje. Waarna je je slachtoffer volstrekt negeert.
Maar besef wel, dames, dat jullie dan een beslissend voordeel uit handen geven.

BERICHT VAN DE WEEK

Fans van de Turkse voetbalclub Galatasaray die geen tickets hadden voor de wedstrijd van hun ploeg hebben maandagavond in Duitsland geprobeerd een tunnel te graven onder de omheining van het stadion van tegenstander Schalke 04.
De vrouw denkt: wat een stel idioten. De man denkt: dat is ware liefde.

CIJFERS VAN DE WEEK

Griekenland: 58. Spanje: 55,5. Italië: 38. België: 19,7. Europa: van 15 naar 23,6, in vijf jaar tijd.
Ziedaar de percentages werkloosheid bij min-25-jarigen, zoals deze week bekend gemaakt door de eerbiedwaardige instelling Eurostat. Lees ze nog eens. Ja, lees ze nog eens, en maak u zorgen. Het gaat hier om aspirant-kwarteeuwers. Jong grut. Beginnelingen in het bestaan. Uw kinderen, uw kleinkinderen. Een baan? Je hebt meer kans op een geslachtsziekte.
Eén op vijf jonge Belgen, vier op tien jonge Italianen, één op twee jonge Spanjaarden, zes op tien jonge Grieken: ze bijten op een houtje. Ze hebben daar niet om gevraagd. Ze zijn geboren op een plek waar heersers morsen met kansen en het leven uitlachen. Ze zijn gedoemd. Gedoemd om te verdwijnen. In kommer en kwel, of aan gindse einder.
Als een zwerm sprinkhanen vreten ze zich een weg naar nergens.

VRAAG VAN DE WEEK

Hebt u al geboekt?
Een miljoen zomervakanties, tot dusver. Een record. Dat hebben wij Belgen helemaal zelf gevestigd. Wij keken uit het raam, zagen de koudste 13 maart sinds 1845, ruim 1.500 kilometer winterweerfile en geknoei in de Wetstraat, en dachten: de boom in.

Advertisements

From → Uncategorized

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: