Skip to content

Column 495

March 30, 2013

 

BELOFTE VAN DE WEEK

In deze column ga ik niet mopperen over het weer.

 

BEKENTENIS VAN DE WEEK

Ik vond het vreselijk zorgwekkend.

Zoals het volk tekeerging, daar in dat Koning Boudewijnstadion, na die matte 1-0 zege tegen elf jongens die het verder ook niet kunnen helpen dat ze na het uiteenvallen van Joegoslavië plots in een onafhankelijk land bleken te wonen dat een nationaal voetbalelftal vandoen had: dat waren tekenen van krankzinnigheid – ik zat het aan te kijken en overwoog heel even Jef Vermassen te bellen.

Blijdschap moet je doseren. Eindeloos uitzinnig gejuich is geen blijdschap, maar een marteltechniek, voer voor het Internationaal Gerechtshof in Den Haag. Wél blijdschap is: tevreden geknik. Wél blijdschap is: elkaar even aankijken en glimlachen. En dan samen wegwandelen, naar enkele glazen bier, onderwijl genoeglijk keuvelend over wat je net hebt beleefd, samen.

Wie nu al als een waanzinnige staat te hossen, wat gaat die doen als de Rode Duivels volgend jaar op het WK de kwartfinale spelen? Van blijdschap kan je doodgaan.

 

MAN VAN DE WEEK

Willem Vermandere, uit Steenkerke.

Willem Vermandere uit Steenkerke heeft een boek uit met teksten over geloof en religie en laat het nu net de Goede Week zijn, dus hop, voor je het weet zit je in het redelijk befaamde tv-programma Reyers Laat. Dat was woensdag het geval en ik was zeer blij dat ik het gezien heb. (Ik heb tevreden geknikt.)

Willem Vermandere uit Steenkerke is een verteller – het was, zo wed ik, de verteller in hem die hem destijds uit het klooster heeft gehaald. Dat is wie hij is, dat is wat hij doet: vertellen. Met zijn stem, met zijn pen, met zijn handen. En nu eens is het verhaal klein en broos en wordt het bijkans gepreveld, dan weer is het groot en krachtig en barst het uit een steen.

Zijn verhaal woensdagavond was broos – de zoekende mens is kwetsbaar en zijnsvragen zijn geen leuke quizvraagjes –, maar wat vertelde hij het prachtig. In eenvoudige woorden, onze woorden. Over de woorden van Jezus. Die ook eenvoudig waren. Je moest alleen maar even door de beeldspraak heen kijken. Die beeldspraak, dat was taal van toen. (Ik dacht even dat hij in de taal van nu ging zeggen: “Waar twee kerels na een voetbalwedstrijd samen naar enkele glazen bier lopen, daar is God in hun midden”, en vond dat wel een beetje flauw van mezelf.) Nee, echt, wat vertelde hij dat prachtig, Willem Vermandere uit Steenkerke. Hij vertelde en ik luisterde en hoorde zinnigheid en zinnelijkheid, en twijfel en boosheid, en onmacht en liefde, en dat was goed voor de peinsvertering.

Willem Vermandere uit Steenkerke zal het niet willen, maar hij moet vaker op tv.

 

VRAAG VAN DE WEEK

“Stel dat Permeke het tijdelijke verwisselt met het eeuwige, wat zullen we dan doen met zijn nalatenschap?”

Ziedaar de vraag die Vlaams Belang-politicus Wim Wienen woensdag stelde in het Vlaams Parlement. Hij toonde zich aldus zeer bezorgd over het mogelijk overlijden van iemand die al ruim zestig jaar dood is. Nu, dat kan gebeuren – de heer Wienen is licentiaat in de Politieke en Sociale Wetenschappen en in die opleiding is Constant Permeke niet eens een keuzevakje. Veel erger is dat niemand van de overige aanwezige politici z’n vinger opstak en zei: waarde heer, u raaskalt. Dat kan maar twee dingen betekenen. Ofwel wist niemand het, ofwel zat niemand naar hem te luisteren en stond de heer Wienen daar maar wat de stilte lastig te vallen.

Ieder parlement zou een Bijzondere Bediende moeten hebben die, wanneer je laat blijken dat je niet weet dat Constant Permeke overleden is, je mag porren met een puntige stok.

 

VASTSTELLING VAN DE WEEK

Ik ben slecht in beloften.

Schijtweer!

Advertisements

From → Uncategorized

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: