Skip to content

Dood

April 4, 2013

Hallucinant.

Zo omschreef de in sommige delen van Vlaanderen befaamde wielerverslaggever Renaat Schotte de straf die Alberto Contador heeft gekregen: “Hallucinant!” Zijn stem, professioneel trillend van journalistieke objectiviteit, sloeg net niet over – ’t was pathos light. Vergeet Auschwitz, vergeet Hiroshima, vergeet de goelag. Voortaan is de nieuwe norm voor ‘hallucinant’: een half jaar niet tegen betaling met de fiets mogen rijden.

Sportverslaggeving gaat ten onder aan woordinflatie. Men ‘wikt zijn woorden’ en noemt een eindweegs hard fietsen heroïsch, een lekke band een drama en een tweede plaats een ramp. Men lalt maar en laat lallen. Men knippert niet eens met de ogen wanneer iemand zichzelf “een grote kampioen” noemt. Na zeven bijeen gestamelde lettergrepen zegt men monter “Dank voor je analyse”. Men vermoordt het woord. Wat rest er na de overtreffende trap? Als een lekke band een drama is, wat is dan je kind zien doodgereden worden?

Men zegt mij: “Het heeft met passie te maken. Dat snap jij niet.” Ja, men beledigt mij.

Overigens kan het me geen ene moer schelen of die hele Alberto Contador nu doping heeft gebruikt of niet. En al evenmin lig ik een halve seconde wakker van de Merckxiaanse klaagzang van – jawel – Eddy Merckx: dat men de wielersport viseert en kapotmaakt. Zo daar al sprake van zou zijn, dan heeft de wielersport dat over zichzelf uitgeroepen. En doping heeft al meer stukgemaakt dan dopingcontrole. Nee, waar m’n hart écht van bloedt: de dood van de nuance.

 

(Gepubliceerd in Het Laatste Nieuws in 2012.)

Advertisements

From → Uncategorized

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: