Skip to content

Column 496

April 6, 2013

BEKENTENIS VAN DE WEEK

Soms begrijp ik het niet goed.

Amper was ik bekomen van de stortvloed aan reacties op de konttastelijkheid van de wielrenner Peter Sagan, of reeds dook daar het bericht op dat in Saudi-Arabië vrouwen voortaan mogen fietsen – een bericht dat welgeteld nul reacties teweegbracht.

Nee, voor de vrijheid van de vrouw in Saudi-Arabië hebben wij geen tijd. Wij hebben het al druk genoeg met de vrijheid van de vrouw in Vlaanderen, belaagd als die werd door een haantje.

Voetballers, zo konden we vorige week nog maar eens lezen, doen dat anders. Die knijpen niet in een vrouwenkont als de hele wereld erop staat te kijken. Die laten vrouwenkonten naar hun hotelkamer komen. (Daarover heb ik weinig verontwaardiging gehoord. Wellicht omdat in je kont laten knijpen tegen betaling eerbaar is.) Het enige wat voetballers doen als er camera’s draaien, is voetballen. En met de rest hebt u geen zaken. Na de wedstrijd zeggen ze hooguit – en alleen maar omdat het moet van de sponsor – “Het is altijd prettig om te scoren, maar het draait om het team”, “Het was misschien niet altijd goed, maar de drie punten zijn belangrijk” of “We hebben hard gewerkt, maar zijn daarvoor niet beloond”. Vervolgens zetten ze een magische hoofdtelefoon op en verdwijnen ze in een parallel universum.

Zeventig kilogram testosteron en een half pond hersens. Ziedaar Peter Sagan. Een bronstig baasje van 23. Met een goed contract. Fel op de fiets, fel op het podium. Op één wiel over de meet, met één hand op het podium. Vindt hij grappig. Kan hij het helpen? Ziet een kont en denkt: ha, even knijpen – een gekke bek erbij, en hop, weer een leuke foto voor later. Ziet een scheetkussen en denkt: ha, even knijpen. Hoort prrrrt! en bescheurt zich. Met zeventig kilogram hersens kom je nergens, op de fiets.

Maar o, wat zou het mooi zijn, mocht op een dag een vrouw een wielerwedstrijd winnen en na afloop grijnzend in een mannenkont knijpen, in Saudi-Arabië.

 

VASTSTELLING VAN DE WEEK

Soms heb je maar een naam nodig.

Neem nu de naam José Happart. Het volstond dinsdagavond dat hij werd aangekondigd als ‘straks te gast in Terzake’: meteen zag ik voor mijn geestesoog een man met een karabijn uit een raam hangen. De man schoot op mensen die probeerden een vlag van z’n gevel te sleuren. Twee onder hen raakten gewond.

Voor de jongere lezers van deze bescheiden prachtcolumn: de schutter was niét José Happart. José Happart was toen, ruim dertig jaar geleden, de voorman van een beweging die vond dat de Voerstreek – een reservaat vol boomgaarden voor ongeveer drieduizend inboorlingen en pakweg duizend belastingvluchtelingen – bij het Franstalige landsgedeelte hoorde en daar desnoods enkele veldslagjes voor over had. Want laten we wel wezen: aan de overzijde van de kouter stonden kerels die óók niet vies waren van wat fris geweld voor de goede zaak.

José Happart zelve deed niet aan veldslagjes of fris geweld. Hij deed aan politiek en werd namens de PS Europees parlementslid, volksvertegenwoordiger, minister en voorzitter van het Waals Parlement. De baarlijke duivel in engelengewaad, bromde men her en der ten noorden van de taalgrens.

Diezelfde baarlijke duivel zat dus dinsdagavond, niet gekleed in een engelengewaad doch in een pullover die hij had opgevist uit de beerput van Jani Kazaltzis, in Terzake. Daar murmelde hij iets over meer Europa der regio’s en minder Europa der naties. En aldoor zat ik te denken aan die man met z’n karabijn. Hij is geen voorzitter van het Waals Parlement geworden. Hij is vier jaar geleden schier naamloos gestorven. Geen haan heeft er naar gekraaid.

 

BEDENKING VAN DE WEEK

Soms beginnen alle stukjes van een column met ‘soms’.

Advertisements

From → Uncategorized

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: