Skip to content

Heffen wij thans het glas

April 16, 2013

De dood is niet kieskeurig.

Op de achterbank vergeten baby’s, ooit om hun schoonheid aanbeden actrices, door hun materiaal in de steek gelaten parachutisten, in zelf veroorzaakte huisbranden weerloze jongetjes, toevallig in de buurt van een zelfmoordenaar met een vrachtwagen vol springstof verkerende passanten, door hun jaloerse mannen met een revolver neergeschoten vrouwen, tot schamel icoon herleide muzikale genieën, naar vaders vermaledijde medicijn nieuwsgierige peuters, in vreedzame protestbetogingen verzeild geraakte jonge vrouwen, door onuitsprekelijk diep verdriet verteerde presentatrices, naar vlezige dieprode kersen graaiende staatslieden en dames van middelbare leeftijd. En om de drie seconden een uitgedroogd kind.

De dood is niet kieskeurig. Kijk om je heen. Tel de lege stoelen. De foto’s op het buffet. In een vingerknip. Of net godsgruwelijk traag. Wat doe je eraan?

Ik oefen weleens. Hoe het zou voelen om plots geen dochter meer te hebben. Wel nog vader te zijn, maar zonder dochter. Ik oefen – tot ik plots héél bang word. Waarvan, dat is me niet duidelijk: ben ik bang van de ondraaglijke enormiteit van het gevoel of ben ik bang van mezelf – omdat ik zulke dingen denk?

Vreemd genoeg verschaft dat oefenen ook enige vorm van rust. Alsof je in het bewandelen van het gruizelige pad langs de dieperik der waanzin de onvermijdelijkheid der weerloosheid aanvaardt.

De dood is niet kieskeurig. Heffen wij thans het glas.

 

(Gepubliceerd in Het Laatste Nieuws in 2009)

Advertisements

From → Uncategorized

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: