Skip to content

Column 498

April 20, 2013

VRAAG VAN DE WEEK

Kan dat niet bij ons?

Wat heb ik dinsdagavond zitten genieten, toen op Nederland 3 in het veelgeprezen en druk bekeken tv-programma De Wereld Draait Door acht jongelui klassiek loos mochten gaan. De finalisten van een bij onze noorderburen zeer prestigieus muziekconcours kregen elk een dikke minuut om te laten horen waarom ze die finale hadden gehaald. Dat deden ze prachtig, op piano, viool, klarinet of blokfluit – eentje deed het zelfs zonder uitwendig instrument. Mijn vel pimpelde, in dat heerlijke niemandsland tussen verbazing en ontroering.

Je ziet ze veel te weinig, dezer dagen, de tieners die zonder pc of versterker schoonheid verwekken. Zoek uw vaderlandse zenders af – u vindt ze niet. Ze worden weggeblazen door jongens die oorverdovend zweten en meisjes wier mystiek gemekker tot galm is verheven. Dit zijn de jaren van boem en klang.

Er moet meer blokfluit in Blokken.

 

HUIS VAN DE WEEK

Het Sociaal Huis, zoals het OCMW in Mechelen voortaan heet.

Een uitstekende zaak vind ik dat, die naamsverandering. ‘OCMW’ klinkt zo jaren tachtig en bovendien zijn letterwoorden toch altijd een beetje een zwaktebod – armoede van het denken. Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn. Dat is misschien wel wat je wil zijn, maar daarom ga je jezelf toch nog niet zo noemen? Of kent u soms een bank die Wij Riskeren Uw Geld heet? Nee, over een naam moet je nadenken. Goed nadenken. En dat hebben ze in Mechelen gedaan. Resultaat: twee positieve woorden. Naar het OCMW ga je met hangende schouders, naar het Sociaal Huis met een vrolijk hupje.

Het is tijd voor een ministerie van Oplossingen.

 

EEUWELING VAN DE WEEK

De Vooruit. Honderd jaar haard in Gent.

Nu, de eerste vijfenzestig jaar daarvan kunnen we overslaan, wegens niet echt interessant. Sociale geschiedenis en ontvoogding van de werkman en strijd tegen de armoede, pfff, het zal allemaal wel. Nee, pas vijfendertig jaar geleden werd de Vooruit boeiend. Toen stak ik er voor het eerst mijn hoofd binnen. En hop.

Sindsdien is mijn hoofd er vele malen geweest. Nu eens voor een hoop herrie, dan weer voor een feestje. De ene keer hopeloos tussen neuzelende brillen verzeild, de andere keer monter mee dampend met honderden gelijkgestemden.

Ik herinner me er een optreden van The Cure, in 1980. Daar zaten we, Vlaanderens toekomst, van zwartjas tot punk, in iets te knus rood pluche. En toen kwam de band op en knalde de droefenis door de zaal, en hier en daar zag je hoe iemand plots ging staan, het voorname voorschrift negerend, en almaar talrijker werden ze, almaar talrijker, tot we finaal allemaal stonden en juichten en vrolijk klapten voor zoveel fraaie tristesse. Wij, die zo graag boos keken.

Iedereen heeft recht op een Vooruit.

 

AFSCHEID VAN DE WEEK

Dat van het begijntje.

Met Marcella Pattyn is deze week het laatste begijntje ter wereld overleden. De begijn is dus uitgestorven – nee, doe geen moeite, Dirk Draulans.

Wij gingen als jongmens wel eens begijntje-spotten. Dan wandelden we op een zonnige dag zo nonchalant mogelijk zo’n begijnhof in, alsof we louter geïnteresseerd waren in grasperkjes vol bloemen, doch natuurlijk spiedden we vanuit onze ooghoek naar die almaar zeldzamer wordende wezentjes die somtijds van het ene deurtje naar het andere dribbelden, verscholen in hun kappen, satellietschotels voor de uitzendingen van de Heer. (Ze hielden van de Heer, niet van Zijn Kerk. Hun maagdelijkheid deden ze Hem graag cadeau, hun geld hielden ze voor zich. Hol klinkt het gebed op een lege maag.)

En als we er dan enkele hadden gespot, trokken we tevreden naar een tapperij, alwaar we bij een welverdiend glas bier hoofdschuddend terugdachten aan die taaie besjes met hun snor.

Advertisements

From → Uncategorized

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: