Skip to content

Steenklomp

May 1, 2013

Mensen die het goed bedoelen, vragen me vantijds met een zweem van verbaasde ongeduldigheid wanneer ik nu eindelijk eens een boekje ga laten publiceren met het publiceerbaarste uit deze column. Telkenmale moet ik het antwoord schuldig blijven.

Deze week heb ik begrepen waarom. Omdat het niks betekent, zo’n boekje. Een steenklomp in het heelal met mijn naam erop, ja, dàt lijkt me wel wat – en liefst bij leven. Zoals recentelijk drie Belgen te beurt is gevallen: een astrofotograaf, een astronoom en de secretaris van de Vereniging voor Sterrenkunde. Voortaan zweven dus door het zwarte zwerk drie steenklompen genaamd Luc Vanhoeck, Claude Doom en Frank Tamsin. Zij bevinden zich op veilige afstand van elkaar, zodat Luc Vanhoeck niet tegen Claude Doom kan aanbotsen terwijl Frank Tamsin machteloos toekijkt.

Nee, veel onsterfelijker dan een steenklomp in het heelal kun je niet worden. Dan zit er, over pakweg vijfduizend jaar, zo’n joch in een weide door z’n sterrenkijker te turen. De nacht is helder en koud. Naast hem zit vader, die de thermoskan openschroeft en een dampende kop soep inschenkt – soep van moeder, altijd véél lekkerder. Plots slaakt het joch een kreetje van verrukking. Dan kijkt het z’n vader aan en zegt vol gelukzalige opwinding: ‘Papa, ik heb net De Week van Devriese gezien!’

Glimlachend suis ik verder.

 

(Gepubliceerd in Het Laatste Nieuws in 2009)

From → Uncategorized

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: