Skip to content

Jongenstietjes

May 7, 2013

“Het medisch onderzoek op school is vernederend.”

Aldus sprak, namens de Vlaamse Scholierenkoepel, Jeff Bortels. Hij voegde daar verduidelijkend aan toe: “In je ondergoed in een koude wachtruimte op een bankje zitten met je klasgenoten of je gewicht horen met anderen erbij: dat kan gewoon niet.”

Ik heb even moeten opzoeken wat die Vlaamse Scholierenkoepel eigenlijk is – er woont onder mijn dak al lang geen schoolgaande jeugd meer. Blijkt het een vereniging te zijn die zo’n zeshonderd leerlingenraden in Vlaanderen overkoepelt, over alle netten en onderwijstypes heen. Anders gezegd: de kwestie lééft.

Ik moet zeggen: ik kan mij de vernedering niet herinneren. Wel het onbehagen. Het wat ongemakkelijk half stiekem heen en weer zitten kijken. Heeft Vuile Dirk wel een schone onderbroek aan? En zijn dat daar geen jongenstietjes? En o wat heeft Piet gekke knobbeltenen. Even later stapte Piet met z’n knobbeltenen een deur binnen waarachter hij z’n broekje moest laten zakken en een dokter beroepshalve z’n teelballetjes ter hand nam. 

De opmerkelijkste zinsnede uit wat Jeff Bortels zei is evenwel: ‘Je gewicht horen met anderen erbij: dat kan gewoon niet.’ Jongens en meisjes van twaalf, dertien jaar vinden dus dat hun gewicht een der bestbewaarde geheimen moet blijven. Waar zouden ze die obsessie toch vandaan hebben?

 

(Gepubliceerd in Het Laatste Nieuws in 2009.)

Advertisements

From → Uncategorized

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: