Skip to content

Column 501

May 11, 2013

LELIJK WOORD VAN DE WEEK

Islamofobie. Gefeliciteerd, islamofobie!

Let wel: het gaat me niet om de betekenis. Het békt gewoon niet. Die eerste o zit in de weg. Probeer het maar eens, hardop. Toe, niemand kan u horen.

Ik heb gelijk, hé?

Tot voor maandagavond had ik nog niet van islamofobie gehoord, denk ik. Anders had ik dat lelijk woord wel onthouden. Ik onthoud nu eenmaal makkelijk lelijke woorden. Georges, bijvoorbeeld. En geborneerd. En meerwaardezoeker.

Die meerwaardezoeker zag maandagavond in het befaamde tv-programma Reyers Laat hoe de heren Bert Anciaux en Etienne Vermeersch met elkaar in debat traden over islamofobie. Dat was althans de bedoeling, doch daarvan kwam – hoe voorspelbaar ook – jammerlijk genoeg niets in huis. Wat was aangekondigd als een pittige streekderby draaide uit op een non-match. SK Gevoel Anciaux was geen partij voor FC Logica Vermeersch. De moraalfilosoof overdonderde de politicus met vaststellingen uit ruim een miljard wetenschappelijke studies terzake en met citaten uit het Oud Testament, de Bhagavad Gita, de Tractatus Logico-Philosophicus, de Kritik der reinen Vernunft en Vijftig Tinten Grijs – en dan hield hij zich nog in.

“Kom, ge zijt aan het zeveren”, riposteerde de heer Anciaux ijzersterk. Hij voegde eraan toe dat het allemaal een kwestie van respect was. Waarna hij de geachte professor emeritus begon te tutoyeren.

In een hoekje van de studio, buiten het zicht van de camera’s, lag de sp.a een beetje te bloeden.

 

VRAAG VAN DE WEEK

Bent u één van die vijf miljoen?

Vijf miljoen Belgen zitten op Facebook, zo blijkt. Dat is een hoop. Een hele grote hoop. Je zou bijna gaan denken dat de enige Belgen die niét op Facebook zitten Belgen zijn die na de ontlasting hulp nodig hebben. Welnu, dat moet ik krachtig tegenspreken: ik veeg m’n eigen billen. En mijn voeten. Aan Facebook.

Aan mijn lijf geen vriendschapsverzoek.

 

CITAAT VAN DE WEEK

“Eshwil zadram puuk roflop.”

Of toch iets van die strekking. Want helemaal zeker weet je ’t nooit, wat hij zegt. Hij praat nog onduidelijker dan Gunther Schepens die met een extra vod in z’n mond Johan Boskamp imiteert. Misschien zei hij wel gewoon: “Gorglap wulkie spongeltrom.” We hebben geen idee.

Dat heeft te maken met het feit dat hij Schots spreekt. Ons Vlaams oor is door de jaren heen, dankzij de zegeningen genaamd BBC en ITV, min of meer gewend geraakt aan zeg maar de groot-Londense variant van het Engels: afgestoft Cockney, met hier en daar een zweempje stiff upperlip. Oi, my dear. Maar van zodra een iets noordelijker wezen zijn Britse mond opendoet, haken we af – wat bazelt gij daar, vreemde snoeshaan?

Het heeft ook te maken met het feit dat hij over voetbal bazelt, een bezigheid met een jargon – De Driehoek Met De Punt Naar Voor, De Tweede Bal, Doordekken, Huug Speile!, Lekkerballenwereldgozer – dat zich pas na vele jaren volgehouden inspanning laat doorgronden. De eerste jaren zit je je aldoor af te vragen of je niet beter iets eenvoudigers had gekozen, als hobby, iets dat minder ingewikkeld is dan voetbal. Bijvoorbeeld gravitationele natuurkunde. Dan moet je doorbijten. Meer kijken, meer luisteren, meer lezen. Meer meer meer. Tot je omgeving je beu is en je links laat liggen. Goed zo! Want daardoor krijg jij lekker meer tijd om meer te kijken, meer te luisteren, meer te lezen, seizoen na seizoen na seizoen – en natuurlijk telkens ook in het tussenseizoen. Finaal word je beloond: plots begrijp je wat Filip Joos roept.

Alex Ferguson houdt ermee op. Sir Alex. Geridderd door de Queen. En niét omwille van z’n verdiensten voor dictie. Sir Alex heeft van een troep sympathieke meelopers een elitekorps gemaakt, waarmee hij zevenentwintig jaar lang prijzen heeft gewonnen. De vereniging is instituut geworden, de spaarkas beursgang. Maar het belangrijkste is natuurlijk dat hij tientallen miljoenen mensen plezier heeft bezorgd, plezier en verrukking en somtijds extase.

Op hoeveel staat uw teller?

Advertisements

From → Uncategorized

One Comment
  1. Gravitationele is qua lelijke woord een hele mooie tweede.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: