Skip to content

Column 503

May 25, 2013

WOORD VAN DE WEEK

Rusthuis.

Het klinkt – tenminste, als je het correct splitst – goed, maar ik word er bijzonder mistroostig van. Laatste halte voor de dood. Als je geluk hebt.

Ik ben een tijdlang onsterfelijk geweest. Tot mijn achtste. Toen ging pepé dood. Hij was tachtig. Twee wereldoorlogen overleefd, maar die studentenopstand in Parijs bleek er te veel aan. Van verdriet om z’n dood herinner ik me weinig. Verdriet werd ver van ons af gehouden. Tranen nee, stilte ja. Begrafenis nee, koffietafel ja. Restte de simpele vaststelling: je kon dus wel degelijk doodgaan. Zoals een vogeltje.

Sindsdien is het sterven niet meer gestopt. Nu eens komt de dood als een kogel, dan weer als een onweerswolk. Je leert ermee leven. Wat nooit went, is het machteloze toekijken. De reus verschrompelt, de koningin kwijnt, met onzichtbare lepels langzaam leeggeschraapt. Tot het laatste restje waardigheid je vragend aankijkt en jij het antwoord niet uit je strot krijgt. Dus laat je anderen voor je spreken. Zij die het oude lijf wassen en de oude tranen drogen. Zij die je de aanblik van je eigen aftakeling besparen.

Ik heb de somtijds schrijnende verhalen uit het rusthuis die deze week in deze krant stonden niet helemaal durven lezen, schijtluis die ik ben. Grimmig wens ik mezelf een plotse dood toe, in de dronkenmansslaap na weldadig vertier met zij die mij lief zijn. Dat het leven stopt zoals het begon: zomaar. Als ik tachtig ben.

 

CITAAT VAN DE WEEK

“Dat is – als het klopt – de grootste sportieve prostitutie ooit in de voetbalwereld in ons land.”

Aldus sprak woensdag in deze krant Kurt Vanryckeghem, namens CD&V burgemeester van Waregem. Hij had het over het voornemen van Zulte Waregemeigenaar Patrick Decuyper om met diens clubje naar het gapende gat Antwerpen te verhuizen.

De heer Vanryckeghem overdrijft een beetje. Als je al wil gewagen van “de grootste sportieve prostitutie ooit in de voetbalwereld in ons land”, dan denk ik toch eerder aan kerels als Raymond Goethals, Eric Gerets en Michel Preud’homme, die de juffers van Waterschei betaalden om met de benen open te gaan liggen, of aan die Vlaamse schandknaapjes in de zaak-Ye, die in ruil voor enkele duizenden euro’s hun broekje lieten zakken en hun kontje spreidden. Niet aan een hardwerkende ondernemer die het rendement van zijn investering wil maximaliseren.

Want laten we wel wezen: daarin verschilt Patrick Decuyper in niks van de doorsnee Waregemnaar, die een hardwerkende ondernemer in ’t diepst van zijn gedachten is. Ga ervoor. Legt’r oi leen an. Zorgen dat je rondkomt. De koave recht ouw’n. Goeie contacten hebben. In doeninge zijn. Succes boeken. ’t Verre skipp’n. Waar het Patrick Decuyper qua doorsnee Waregemnaarheid aan mankeert, is de romantiek der nederigheid – het brave broertje van jaloezie. Patrick Decuyper staat met z’n grote lompe voeten pardoes op de plek waar zijn geluk het ongeluk van de doorsnee Waregemnaar wordt. Ewel, ’t stopt ievers. ’t Luuëpt van de skippe. Da veintse goa nog skeetn loatn.*

 

VRAAG VAN DE WEEK

Mag ik, in naam van alle elfjarige Zulte Waregemsupportertjes die vorige zondag om kwart over vier in tranen uitbarstten en ontroostbaar wensten dat ze dood waren, het een beetje onzedig vinden dat Zulte Waregemspeler Thorgan Hazard na de verloren titelmatch tegen Anderlecht ’s avonds met datzelfde Anderlecht mee stond te vieren?

Als een vrolijk tienermeisje dat voor het eerst zonder toezicht naar een superleuk feestje mocht: zo blij keek Thorgan Hazard, daar in de Carré in Willebroek. De eerste slow was nog maar net ingezet, of Anderlecht zat al onder haar bloesje.

 

*Op eenvoudig verzoek eveneens leverbaar: de vertaling van dit stukje in ’t Kortrieks, ’t Ostensch, ’t Antwaarps (Kiels én Bosuils) en het Parkings.

Advertisements

From → Uncategorized

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: