Skip to content

Volksdansen

June 17, 2013

Volksdansen. We waren vijftien en verkeerden in de waan dat we dachten met onze hersenen. Jongens van het college, waar meisjes alleen als concept bestonden – en laten we wel wezen: zussen zijn geen meisjes. Dus was je tot véél bereid om zo eens een meisje in de zeg maar vrije natuur te kunnen bewonderen en er desgevallend ja zelfs een praatje mee te slaan. (Aan staan tongzoenen alsof je elkaars amandelen aan het opvreten bent dorsten we toen niet eens te dénken. Dat was iets voor in je dromen.) Echt waar, je was tot héél veel bereid. Zelfs tot volksdansen. Want het was óf volksdansen, óf niets. En niets, dat had je al, dus…

Dus doste je jezelf, na weken veelvuldig smeken en goede schoolcijfers apporteren, die woensdagmiddag – de festiviteiten liepen van twee tot vier – op je voordeligst uit: T-shirt, jeanshemd en -broek, model stoofbuis, waaronder (jonge en gevoelige lezers, even de ogen dichtknijpen!) twee in Noorse sokken en lederen instekers verpakte voeten uitpriemen. Zo mogelijk afwerken met uit vaders afdragertjes gered daim gillet. Roltabak. Een tot wanhoop der ouders eigenhandig herschilderde, pas gekregen nieuwe fiets – waarvan je het stuur natuurlijk ondersteboven had gezet.

Daar gingen we dan, niet met een slakkengangetje want je wou op tijd zijn maar ook weer niet te hard want je wou in geen geval zwetend binnenstappen, met de fiets naar de zaal alwaar er meisjes zouden zijn. Die spanning! Die opwinding! Dat avontuurlijke! Fietsen zonder handen. Stoere dingen roepen. Sigaretten roken. Kijk ons eens, wij gaan naar de meisjes.

Waarna we de zaal betraden, schier twee uur lang stonden toe te kijken hoe de meisjes dansten (met andere jongens), vervolgens naar huis fietsten en ons tenslotte in de beslotenheid der jongenskamer overgaven aan de heerlijkste somberheid.

 

(Gepubliceerd in Het Laatste Nieuws in 2006.)

Advertisements

From → Uncategorized

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: