Skip to content

Romantiek

July 13, 2013

Je zal maar Bart De Wever zijn.

“Ik weet nog niet in welk toneelstuk ik meespeel”, zei hij zondagavond op tv, tijdens het afsluitende kopstukkendebat. Hij had dan wel gewonnen, maar wàt precies, dat wist hij nog niet. Misschien hooguit de zitjes in het parlement.

Net dat is één van de vele redenen waarom ik blij ben dat ik geen succesvolle politicus ben: dat je, waar je ook kijkt, om je heen alleen maar mensen ziet met wie je een schizofrene relatie dient aan te gaan. Een leven van evenwichtsoefeningen op het onzichtbare koord tussen ver- en wantrouwen. Daar word je op z’n minst knettergek van.

Dat vindt Bart De Wever niet erg. ’t Is een kleine prijs, die hij met graagte betaalt. Alles voor het Hogere Doel. (Zonder romantiek geen politiek.) En ach, die builen en blutsen, die schaafwonden en breuken, die dolksteken en gifbekers, die overleeft hij wel.

Ik hoop het. Niet omdat ik ooit 240 miljoensten van een seconde in een onafhankelijk Vlaanderen zou willen leven, wel omdat ik in Bart De Wever een – alvast voor politici – zeer zeldzame kwaliteit onderken: die van de zelfspot. (Op de vraag ‘Wat is zelfspot?’ antwoorden de meeste politici: ‘Een spot die voortdurend op mijzelf gericht is.’)

Cynici zullen opwerpen dat die zelfspot een trucje is, een handigheidje waarmee je de rest te vlug af bent. Zij dwalen. Zelfspot is geen kunstje, het is een aandoening, een onvermijdelijkheid. Een zijnswijze, zo u wil. Zij vloeit voort uit het oneindige besef der eigen relativiteit – niét der relativiteit van de eigen overtuiging. De overtuiging is absoluut. Zoals het romantici past.

 

(Gepubliceerd in Het Laatste Nieuws in 2009.)

Advertisements

From → Uncategorized

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: