Skip to content

Hobbelpaard

July 16, 2013

Aan Z.K.H. Filips (Filip) Leopold Lodewijk Maria van België, hertog van Brabant

 

Ha die kroonprins!

Hopelijk had u geen al te grote kater, gisteren, na het vieren van uw vijftigste verjaardag een dag eerder. Immers, wie op z’n vijftigste nog katers overhoudt aan zwelgpartijen, is niet geschikt om het land te leiden, daar zulks aangeeft dat men zichzelve niet kent en derhalve niet in staat is om anderen te kennen – twee essentiële voorwaarden om een gerespecteerd monarch te worden. Bovendien: als er één ding is wat vijftigers past, dan is het wel zelfkennis. Op die leeftijd dient men de innerlijke zwerftocht achter de rug te hebben en met gepaste gemoedsrust in het leven te staan.

Die gemoedsrust betekent evenwel niet, beste kroonprins, dat men op z’n vijftigste geen ambities meer mag hebben of geen dromen meer mag koesteren. Integendeel zelfs: rond die tijd zijn de koters doorgaans het huis ontgroeid en zetten ze hun eerste passen op het pad dat ook voor hen naar de dood leidt, en beschikt men over een inkomen dat de noden ruimschoots dekt en zelfs voldoende speling laat voor iets dat even essentieel als nutteloos is. Bijvoorbeeld een helikopter.

Nu wil het geval dat u op uw vijftigste evenwel nog opgescheept zit met vier hulpbehoevende edelvrouwtjes en -mannetjes. Acht, zes, vier en twee: u moet nog hobbelpaard zijn, en boze wolf en sterke beer, en knutselkoning en luierprins. Laat u daardoor echter niet al te zeer ontmoedigen. Enerzijds omdat u naar ik meen over voldoende personeel beschikt om boomhutten te timmeren en winkeltje te spelen, anderzijds omdat u uw gade aan uw zijde hebt. Zij is, wed ik, zelfs volgens Dick Advocaat de beste transfer van het koningshuis sinds 1926, toen de toenmalige prins Leopold prinses Astrid van Zweden binnenhaalde – de oma die u nooit gekend hebt.

Ook dat heb ik met u gemeen, beste kroonprins. Ook ik heb een grootouder nooit gekend. Een beetje vreemd gevoel toch, vindt u niet? ’t Is al gek moeilijk genoeg om in je levende grootouders iets van jezelf te herkennen, laat staan in dode die je nooit hebt ontmoet. En dus is er een gat – of gaatje. Plus: de verhalen verdunnen, met de jaren. Ze worden schraler, bleker, korter. Ze eindigen als zinsneden, hooguit een halve anekdote, steeds meer vorm voor steeds minder inhoud. Mijn grootvader is een man zonder naam. Hij heette niet opa of bompa of pappie of pépé. Mijn grootvader is slechts schim.

Dàt hebt u dan weer niet, beste kroonprins. Het leven van uw grand-mère is genadeloos gedocumenteerd, tot in de droeve details van het smartelijk sterven, net zoals uw leven dat is en dat van uw kinderen nog veel meer zal zijn.

Over zulke dingen denkt men weleens na, als men vijftig is. Men overschouwt het slagveld en inspecteert de voorraadschuur. Men droomt – soms koortsig ijlend – en plant, men schuift en schikt, men hoopt en wenst. Bijvoorbeeld dat men zijn kleinkinderen zal kennen. Want veel meer schuilt daarin de graai naar onsterfelijkheid, dan in staatsieportretten en het gemarmerde graf.

Met licht-republikeinse groet,

Uw toekomstige onderdaan

p.s.: veel water drinken voor het slapengaan helpt.

 

(Gepubliceerd in Het Laatste Nieuws in 2010.)

Advertisements

From → Uncategorized

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: