Skip to content

Gelijk

August 18, 2013

Terwijl de aandacht van de hele wereld zeer terecht naar Haïti en Opel Belgium uitging, zat ik deze week voornamelijk stomweg over de haag naar de buren te loeren.

’t Is beeldspraak, natuurlijk. Ten eerste héb ik geen haag en ten tweede interesseren mijn buren mij geen fluit – tenware ze zouden komen te overlijden en ik hun schamele woonst voor een prikje kan kopen teneinde mijn living wat uit te breiden, want ik weet bijna geen weg meer met mijn immer uitdeinende Swarovski-collectie.

De kwestie is: in Nederland is deze week een – om velerlei redenen – hoogst belangwekkend proces van start gegaan. Het Openbaar Ministerie vervolgt er een succesvolle politieke partijleider wegens het aanzetten tot discriminatie en haat. Hij heeft namelijk zeer stoute dingen gezegd over moslims, de islam en de koran. De kapoen in kwestie – hij heet Geert Wilders en ziet er een beetje eng uit – meent dat zulks onder het recht op vrije meningsuiting valt en dat het proces een politieke sluipmoord is.

Dat kennen wij. En bij ons is het zo gegaan: het Vlaams Blok werd na veel juridisch ondoorzichtig gekrakeel veroordeeld. Waarop de partij zichzelf heruitvond en monter, de banier achterna, haar weg vervolgde op het pad der zelfverzonnen deugdelijkheid. Er is niet veel veranderd, veroordelingen ten spijt. Somtijds zijn veroordelingen hooguit balsem op een blijvend letsel.

Vandaar dat ik reuzebenieuwd ben hoe het in Nederland zal aflopen. De kampioenen der vrije meningsuiting hebben de jongste jaren immers nogal wat bloed zien vloeien in naam van die vrije meningsuiting. De ene keer speelde een losgeslagen gek voor god, de andere keer een religieuze fanaat. En telkenmale reageerde de samenleving, geheel gepast, geschokt. Waarna de schuldigen werden veroordeeld en men gewoon doorging met over en weer schelden.

Nu dient zich een gelegenheid aan om voor eens en altijd te beslissen wat moet doorwegen: het recht op vrije meningsuiting of het recht op non-discriminatie. Kijk, zoiets raakt de Nederlander in z’n vezels: dat iémand hem zal zeggen wat hij mag zeggen. Terwijl iedereen weet dat àlle Nederlanders àltijd gelijk hebben.

(Gepubliceerd in Het Laatste Nieuws in 2010.)

 

VRIJSPRAAK VAN DE WEEK

Die van Geert Wilders.

Je mag dus in Nederland de islam een fascistische ideologie noemen en de Koran vergelijken met ‘Mein Kampf’. In het kader van het maatschappelijk debat. Dat is een hele opluchting.

Maar bùiten dat kader, wed ik, ben je nog altijd het haasje.

 

(Gepubliceerd in Het Laatste Nieuws in 2011.)

Advertisements

From → Uncategorized

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: