Skip to content

Toilet

August 21, 2013

De heer Pascal Smet is Vlaams minister van Onderwijs, Jeugd, Gelijke Kansen en Brussel. Tevens dwangmatig hervormer.

U moet dat begrijpen: hij kan er niks aan doen. Hij hervormt. Dat is wat hij doet. Hij wordt ’s morgens wakker en hij begint te hervormen. Zoals u en ik ademen. Hij hervormt het ontwaakt zijn, hij hervormt het geeuwen, hij hervormt het winden laten. Hij kan er niks aan doen.

Nu is het weer eens de beurt aan het onderwijs. Weg met die B-attesten, zegt de heer Smet hervormend, en weg met die opdeling ASO-TSO-BSO. Iedereen gelijk en geen watervallen meer – tot hij ook dàt weer zal hervormen, natuurlijk. Of de wijze waarop je met een schepnetje een vis uit het water moet halen, mocht hij in een volgend kabinet Vlaams minister van Visschepwijzen worden. Het laat zich aanzien dat de heer Smet finaal het hervormen zal hervormen.

Vol heimwee denk ik terug aan de tijd van de herexamens. Niet omdat ik er zelf had – ik mocht niet, van thuis –, wel omdat dat spannend was. En ook wel een beetje stoer. Stiekem keek je op naar jongens die er drie hadden. De manier waarop ze ’t staalhard zeiden: “Drie.” Waarna ze de rook van hun Groene Michel in een straaltje uitbliezen en eens op de grond spuwden. Ze hadden een snorretje en geen vader. Maar wel een lief, soms, waarmee ze brutaal dicht bij de schoolpoort stonden te tongzoenen alsof ze ’t zelf hadden uitgevonden. Bij het begin van het volgende schooljaar vernam je dan dat ze naar de vakschool waren gegaan. En vele jaren later kwamen zij je uit de miserie helpen wanneer jij radeloos naar een niet werkend toilet stond te staren.

Ook dat was een soort hervormen.

 

(Gepubliceerd in Het Laatste Nieuws in 2012.)

Advertisements

From → Uncategorized

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: