Skip to content

Bescherming

August 30, 2013

Het is tijd voor droeve introspectie.

Niet zozeer omdat men zich volgende week weer eens onwennig dan wel neerslachtig richting begraafplaats dient te begeven teneinde er iets te prevelen en wat denkbeeldig zand weg te vegen, doch veeleer omdat Sony heeft aangekondigd dat de productie van de Walkman wordt stopgezet.

De mijne is een WM-4, een krijger van vele oorlogen – hij was dan ook mijn trouwste metgezel tijdens mijn legerdienst. Samen trokken we de wacht op, des winternachts, als de Russen weer eens dreigden onze hellebaarden en haakbussen te komen stelen. Daar liepen we dan, mijn Walkman en ik. Ik met een niet geladen haakbus in mijn handen, hij aan mijn heup en op mijn hoofd. We beschermden mekaar. Hij zorgde ervoor dat ik niks verdachts hoorde, ik zorgde ervoor dat hij niet nat werd. Samen stapten we in regen en wind langs donkere loodsen, samen voelden we aan ijskoude kettingen en sloten, samen lagen we achteraf op smerige matrassen in duffe koten sigaretten te roken. (Ik denk wel dat dat allemaal eigenlijk niet mocht.)

Andere keren lagen we samen op bed een boek te lezen. Dan kwam er zo’n krachtige scheten latende kamergenoot vragen of hij even mocht luisteren. Dat mocht. Hij zette de hoofdtelefoon op – en staarde mij stomverbaasd aan. Vervolgens griste hij het ding af, schudde even met zijn kop alsof hij het geluid er alsnog uit wou jagen en sprak de onvergetelijke woorden: “Amai, gij zijt ne raren.” Ik beaamde dat. Verbijsterd wandelde hij naar zijn eigen bed, evenwel niet zonder onderweg de hele kamer te trakteren op een krachtige scheet.

En mijn Walkman en ik, wij grinnikten even, daar in dat jaar van de Bende van Nijvel. De boze buitenwereld kon ons niet deren. Wij beschermden mekaar.

 

(Gepubliceerd in Het Laatste Nieuws in 2010.)

From → Uncategorized

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: