Skip to content

Column 510

September 14, 2013

WAARSCHUWING VAN DE WEEK

Deze column bevat maar één kort stukje.

 

VASTSTELLING VAN DE WEEK

Soms slaat zelfs Jan Mulder de bal mis.

De ex-voetballer van Anderlecht en Ajax, die zichzelf succesvol heeft omgeschoold tot columnist en analist doch in wezen natuurlijk altijd een weerloze romanticus en lyricus is gebleven, was maandagavond te gast in het befaamde tv-programma Extra Time. Hij liet er het weldadige licht zijner imposante kandelaber schijnen over het belangrijkste Belgische exportproduct sinds Guy Verhofstadt: de Rode Duivels. Dat deed hij, geheel naar verwachting, voortreffelijk en gul. Toon Jan Mulder schoonheid en hij transcendeert tot beroesde aanbidder. Genoeglijk keek en hoorde ik toe.

Toen gebeurde het: Jan Mulder vergiste zich.

Na prachtig mistroostig brommend kond te hebben gedaan van zijn diepe teleurstelling over de wijze waarop de Nederlandse supporters Oranje steunen – hij noemde het “vercarnavald” – barstte hij los in een lofzang op de fans van de Rode Duivels, die volgens hem nog échte voetballiefhebbers zijn.

Ik verbleekte.

Nee, Jan Mulder, nee.

Ook hier is de boel al lang vercarnavald. Malle mutsen, vingerverf. Hoog het glas, polonaise – de dans der katholieken. Luide jongens, rare ritmes, Rio aan de Zenne. En hier en daar een zondig zuchtend meisje, als Kompany weer eens z’n shirtje uittrekt – dichter bij een engel komt ze niet. Want dat zijn ze natuurlijk al lang geworden, Onze Jongens: engelen, brengers van de blijde boodschap, herauten van het opperste geluk. Voegspecie van de natie. Alleen succes verbindt. (We zijn nog lang geen Ieren.)

Ze zijn ook – net als Oranje – een product. Duurbetaalde kerels in een duurbetaald lichaam. Schouder aan schouder, de kin omhoog. Nu eens een knipoog, dan weer een kneepje – in een glunderende kinderkaak. Strakke lijven, strak verpakt: aanschouw de Rode Duivels Inc. Wie ze hebben wil, die betaalt. O, dierbaar Geld.

Nee, Jan Mulder, de fans van de Rode Duivels zijn geen échte voetballiefhebbers. Ze zijn al lang verlegioend. Shirtslaafjes met een neut op.

Ja, het is verschrikkelijk.

Er is, mensen, maar één manier om ons van die dreigende, alles versmachtende, verstikkende Oranjeschaduw te ontdoen: wereldkampioen worden. En dan mag van mij iedereen een dag met de tieten bloot, en muilen met een hond. Maar ’s anderendaags wel allemaal weer keurig kop in kas door het leven, hé. En zijn wie we zijn: stille genieters. Die eens wuiven, aan de grens.

 

VRAAG VAN DE WEEK

Wat moet je ervan denken, van zo’n Giel, zo’n jongen van vijftien die van z’n moeder naar het andere eind van de wereld mag om er vijftien jaar lang te studeren voor gelukzoeker?

Wat denken we van een samenleving waar ouders hun kind van zes in september op kostschool stuurden met de belofte dat ze elkaar zouden terugzien met Kerstmis? Kinderen van zes, gedoemd om uit hun leed leiderschap te puren. Jaren later kapitein op het schip, maar evengoed menselijk wrakhout.

Kortom: denk aan tien ouders uit uw omgeving en u ziet minstens één ouder met immer een krulletje boven z’n hoofd. En als u ’m niet ziet, dan bent u ’m zelf.

Je kunt, met andere woorden, over die hele kwestie alleen maar gezond nadenken vanuit dit perspectief: wie was je zelf, toen je vijftien was?

Ik was een kwiet, die door een speling van de natuur in het vijfde middelbaar zat en dientengevolge Griekse gedichten bestudeerde en in ruil daarvoor vantijds in een boek met blote marmeren beelden mocht kijken. Mijn idee van geluk bestond erin de taal tot een fijnmazig net te knopen, waarmee ik een tedere zeemeermin zou vangen die ik hartstochtelijk zou kussen alvorens te verdrinken in weltschmerz. 

Daarbij dacht ik noch in het algemeen noch in het bijzonder aan de Dalai Lama.

Advertisements

From → Uncategorized

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: