Skip to content

Skai

October 2, 2013

Geachte heer Leterme,

Mochten wij ons niet zo ver van elkaar bevinden, dan zou u ongetwijfeld mijn diep geslaakte zucht van opluchting hebben gehoord toen ik vernam dat u aan de beterhand bent. Daar het uw vaste voornemen is om over een maand het land te bestieren en zulks niet goed lukt vanop een ziekenbed, en daar ik bij gebrek aan beter democraat ben, lijkt het me handig dat ik u even bijpraat over de gebeurtenissen van afgelopen week. Sommige ervan zijn van het allergrootste staatsbelang.

Neem nu Anderlecht. Die geven, na donderdagavond, dit seizoen niets meer weg. Hebt u Hassan zien hollen? Boussoufa zien dollen? Nee? Prijs u gelukkig, want u had meteen beseft: het wordt dit jaar wéér niks, met die titel voor Standard. En – om de pijn enigszins te verzachten – dus ook voor Club Brugge niet. Daar helpen geen elf Mathijssens aan. Hij was trouwens weer op dreef, hoor, deze week: hij zei dat de aarde plat is en dat hij wie hem tegensprak ervan zou duwen. Zonder timing geen intelligentie.

Wat me eraan doet denken: Johan Cruijff gaat zich moeien met Ajax. Dertien jaar na het laatste grote internationale succes is Ajax een puinhoop geworden – je zou haast geloven dat het al die tijd vanop een ziekenbed is bestierd – en er is, zoals u zult weten, maar één ding erger dan een puinhoop: een beursgenoteerde puinhoop.

Goh, weet u nog, geachte heer Leterme, toen Ajax nog in zwart-wit speelde? Mocht u toen ook opblijven? En ook in kamerjas? Daar zat je dan, plaatsvervangend te zweten van spanning. Ademloos keek je toe hoe die haarboswuivende helden Griekse en Italiaanse en Argentijnse sluipmoordenaars te grazen namen. Herman Kuiphof gilde er iets onverstaanbaars bij, doch dat deerde niet want: je mocht opblijven. Helaas alleen voor de eerste helft – toen bromde vader onverstoorbaar ‘bedtijd’ en lag je vervolgens een jongensuur lang in kwellende onwetendheid naar het plafond te staren – dat je trouwens niet zag. Geen strengere straf dan een halve beloning.

Over straf gesproken: een Spaanse rechter heeft deze week een gescheiden man verboden om hetzelfde speelgoed te kopen als zijn ex-vrouw. Die vrouw – we zullen haar maar een moeder noemen – had aangevoerd dat zulks verwarrend is voor de kinderen. Los van het feit dat die rechter – en dat zeg ik met het allergrootste respect voor de scheiding der machten – een volslagen kwiet is die men van harte een kreng van een besnord wijf toewenst, noopt zo’n uitspraak u als christendemocraat die de gezinswaarden hoog in het vaandel voert ongetwijfeld tot diepe overpeinzingen – iets waartoe een ziekenbed zich uitermate leent, dus hou u vooral niet in.

In dat verband, geachte heer Leterme, vestig ik ook graag uw hopelijk niet verslappende aandacht op het initiatief van een Vlaming die een oproep doet om een jaarlijkse feestdag in te voeren voor stiefouders – een mensensoort waarvoor hij meteen ook een minder akelige naam wil laten verzinnen. Een heikele kwestie, vind ik, al was het maar omdat ik nooit het woord ‘pa’ uit mijn bek heb gekregen bij het adresseren mijner schoonvader. Enerzijds vanwege het feit dat er maar één man je pa kan zijn, anderzijds vanwege het feit dat familiariteiten doorgaans slecht vermomde beleefdheidsformules zijn. Onverschilligheid is een kunst.

Waartegenover u evenwel niét onverschillig mag staan, geachte heer Leterme, is de dalende koopkracht. Skai is the limit.

Democratische groeten,

 

PS: zoals ik ook aan Fidel Castro schreef: voorzichtig met die bedpan!

 

(Gepubliceerd in Het Laatste Nieuws in 2008.)

Advertisements

From → Uncategorized

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: