Skip to content

Column 513

October 5, 2013

OPROEP VAN DE WEEK

Mensen, het is oktober, doe iets oktobers.

Waarlijk, deze maand is zeer geschikt voor klein genot. Eet een peer. Voel een trui. Ruik een bos. Spot met de winter, glimlach om de zomer. Ritsel door de stad, schuif mee met de zon, drink een Rochefort. Verwar stilte niet met onrust, of weemoed met verdriet. Wandel. Waai uit, adem in, zet aan. En ren, ren, ren. Ren tot je snelheid ideaal is – en je afstoot perfect – voor de grote zweefsprong over november heen.

(Anderzijds: terwijl u dit leest, bevind ik mij in Parijs. Ik heb net even de weersvoorspelling voor het weekend aldaar bekeken en het zou me niet verbazen als u volgende week zaterdag een potje gezaag over dure regen en zure zeikerds te lezen krijgt. Ik ben nu eenmaal een scorebordcolumnist.)

 

SPROOKJE VAN DE WEEK

Er waren eens een actrice, haar hond, een uitgewezen Afghaan, enkele rijke fraudeurs en de wet.

(De wet is vrouwelijk. De wet is lenig. Wie een vunzige geest heeft, ziet de wet algauw als een luxehoer. Doch aan dat soort populisme doen wij, zuiveren van hart, vanzelfsprekend niet mee.)

De actrice, die velen onder ons zich vooral zullen herinneren vanwege haar gespeelde hitsige wuftheid en haar pronte dochter, haalde deze week het nieuws omdat ze zich druk maakt over het feit dat ze GAS-boetes blijft verzamelen doordat ze haar hond zonder leiband uitlaat. Hilde Van Mieghem – want zo heet Blonde Dolly in werkelijkheid – laakt vooral “de willekeur en de anonimiteit” en meent “dat je op den duur als een misdadiger wordt beschouwd.” Wie de wet overtreedt is een misdadiger, wie de wetjes negeert hooguit een kwameisje. En kwameisjes geef je hooguit een standje. Zoiets.

De uitgewezen Afghaan ís al een misdadiger. Navid Sharifi is klaarblijkelijk op de loop gegaan voor het gerecht in Iran, nadat hij als kerel van zestien betrokken was geraakt in een bloederige familievete met blijvend letsel tot gevolg. Nu hebben wij doorgaans van de wet in de Islamitische Republiek Iran geen al te hoge pet op – doodstraf door steniging, iemand? – maar in dezen speelt ons geweten niet op. Wij zijn niet geboren in een wereld van bloedwraak en eremoord en daar kunnen wij niets aan doen. De wet is nu eenmaal de wet, zelfs als die sharia heet. Grenzen dicht, zaak gesloten.

Tenzij je de achterpoortjes kent. Dan blijkt een gesloten zaak somtijds een zaak waar iemand je alsnog naar binnen loodst, waar alsnog een stoel voor je wordt bijgeschoven, waar je alsnog een neut mag nemen – wat zeg ik, een fles trakteren – en onderwijl in een goed gesprek een en ander geregeld krijgt. Ja, somtijds koop je een strafzaak af. Al heet de afkoopsom dan boete. De wet is de wet, maar de wet is ook een oude dame en oude dames moeten hun sprintjes uitkiezen – ze kunnen niet meer achter élke booswicht aan hollen, toch? Dan volstaan ze met wat streng gekijf en, terwijl ze schier wezenloos voor zich uit kijken, het incasseren van een pecuniaire tegemoetkoming ten teken van oprecht schuldbesef. Even later staat de boosdoener weer buiten. En in het donkere steegje waar de gesloten zaak zich bevindt weerklinkt hol gelach.

Dit is een oud sprookje. Het heeft geen happy end.

 

TAAL VAN DE WEEK

De lichaamstaal.

Maandagavond maakte ik in het befaamde tv-programma Reyers Laat kennis met de blijkbaar wereldberoemde lichaamstaal-expert Patryk Wezowski. Hij kwam er – zonder een gelaatsspier te vertrekken – vertellen dat opgetrokken wenkbrauwen verraden wat je denkt en dat zulks waardevolle informatie is voor diegene die met je praat. Hoe waardevol zijn advies was, uitgedrukt in uurloon, dat wou hij dan weer niet kwijt. Wel analyseerde hij in al zijn goedheid kortstondig de lichaamstaal van de overige gasten én de presentator – “Lieven”, zo sprak hij streng, “je mag niet zo veel wijzen naar je gesprekspartners.” Waarna Lieven Van Gils gewoon vrolijk doorging met wijzen naar iedereen.

Gratis advies werkt niet.

Advertisements

From → Uncategorized

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: