Skip to content

Column 514

October 12, 2013

ONTHULLING VAN DE WEEK

In Brazilië – en dat heb ik uit zéér goede bron – groeien de lekkere wijven aan de bomen.
’t Is eigenlijk redelijk simpel: de dunne lekkere wijven groeien aan dunne bomen (árvores finas), de wat minder dunne lekkere wijven aan iets dikkere bomen (árvores muito grossas).* Men weet of ze rijp zijn door eens in hun kont te knijpen. Voelt deze strak en tegelijk soepel aan, dan is het pluktijd (hora de escolher).

Van zodra de lekkere wijven geplukt zijn, beginnen ze te dansen. Daarbij draaien ze met hun lekkere kont en schudden ze met hun lekkere tieten. En aldoor kijken ze je stralend aan, met grote glinsterende ogen, en als ze lachen – en ze lachen altijd – barsten hun volle, vochtige lippen open en laten ze hun natte tong en hun prachtige glanzende tanden zien, en nee, ze hebben geen vullingen (obturação dentária).
Ja, zo zijn ze, de lekkere wijven in Brazilië. Ze wentelen en wervelen, soepel en sierlijk, fonkelend in hun vel. Alles aan ze zindert, alles klatert, alles juicht. En ze groeien aan de bomen.
Ik zeg u: de lekkere wijven in Brazilië worden de moeilijkste tegenstanders, voor de Rode Duivels.

* De dikke lekkere wijven groeien niet aan de bomen. Die worden laagstammig gekweekt (baixo tronco).

 

VRAAG VAN DE WEEK

Snapt u er óók niks van?
Ik begrijp dat het knap is, maar snappen, nee, dat zit er niet in. De hele week heb ik als een bezetene alle mediabronnen geraadpleegd, alles bekeken en beluisterd, alles gelezen, en ik kom niet verder dan: «’t Is iets met grote en kleine legoblokken.»
Dat komt doordat ik geen wiskunde kan lezen. Je staart naar zo’n blad en ziet niks. Dat ligt niet aan jou, dat ligt aan al die letters en cijfers en rare tekens. Van zodra je er naar kijkt, beginnen die als gekken dooreen te dansen, almaar sneller, en sneller, en sneller, tot ze wervelend vernevelen in een waas die wegkringelt uit je kop. Door het gat waar wiskunde had moeten zitten – en dan heb ik het niet over dat mal gedoe met venndiagrammen of over een potig integraaltje, maar over pakweg computationele complexiteitstheorie, u wellicht beter bekend onder de verzamelnaam hoofdpijn. Echte wiskunde, dus.

De ware schoonheid van wat François Englert vijftig jaar geleden heeft neergeschreven zal ik derhalve nooit ervaren. Ik moet het doen met de schoonheid van de ontroering die zich meester maakte van de professor emeritus. Zoals hij daar op dat balkon, in z’n fraaie rode pullover, de armen spreidde in een aandoenlijke poging om zijn emoties gestalte te geven, en zoals over zijn gebaard gelaat een schuchtere glundering gleed, gezant van overweldigende voldoening: mooier dan dat wordt schoonheid niet.

Er was helaas ook lelijkheid: toen de geachte liberale volksafgevaardigde Rik Daems in het befaamde tv-programma Reyers Laat vroeg wat nu eigenlijk het nut van het levenswerk van François Englert was. «Het nut.» Hij zei het letterlijk.
Kokhalzend vluchtte ik de kamer uit.

 

AFSCHEID VAN DE WEEK

Dat van Wilfried Martens, de man van de donkere dagen.
Zo herinner ik me ze, de jaren van Wilfried Martens: als een schier eindeloze aaneenschakeling van donkere dagen. De dagen van DAC, en BTK en TWW en Gesco. De dagen van weinig, de dagen van tekort, de dagen van besparen. Het land kreunde. Het kraakte waar het niet mocht kraken en bleef onbuigzaam waar het soepel diende te zijn.
Nee, een goednieuwsbrenger was Wilfried Martens niet. Doorgaans verscheen hij somber in beeld, met een groot somber voorhoofd en een grote sombere bril. En dan deed hij zijn sombere mond open en sprak ons nasaal galmend toe in stijfdeftige volzinnen die al te zelden aanleiding gaven tot een vreugdedansje.
Maar ach, misschien is net dàt staatsmanschap: dat je je niet laat verleiden tot orgeldraaien wanneer stilte aangewezen is.

Advertisements

From → Uncategorized

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: