Skip to content

Column 516

October 26, 2013

VOLK VAN DE WEEK

De Britten. (Gefeliciteerd, Britten!)

Als er iéts is waarin ze uitblinken, die aan regen ontstegen eilanders, dan is het wel onnozelheid. Ik overdrijf niet: de Britten hebben de onnozelheid tot kunst verheven. In woord en beeld. Waarvoor dank en hulde.

Dit bijzonder vermogen vindt zijn oorsprong in een genetische afwijking: de Britten zijn gedoemd tot zelfspot. Tot vrolijk geformuleerde existentiële wanhoop. Immers: je kunt je, als volk, niet blijven van de kliffen gooien omdat het in je land zo dikwijls regent. Anders sterf je uit.

Nog een reden waarom de Britten tot dusver niet zijn uitgestorven, is hun hardnekkigheid. Hardnekkig verdedigen ze waar ze voor staan, onverzettelijk strijden ze voor hun overtuiging, heldhaftig beschermen ze hun waarden.

Neem nu het paard. Wij, wij kijken naar een paard en denken: biefstuk, met een fris witlofslaatje en een frietje. De Britten kijken en denken: adel. Voor de Britten is het paard een heilige koe. En wie aan de heilige koe raakt, raakt aan het volk, en wie aan het volk raakt, die zal de toorn van het volk voelen.

Deze week was het de beurt aan een 45-jarige supporter van de voetbalploeg Newcastle om de toorn van het volk te voelen. Hij is veroordeeld tot een jaar celstraf en zes jaar stadionverbod omdat hij een politiepaard enkele klappen op het nobele hoofd had verkocht nadat z’n clubje met nul-drie had verloren.

Vreemd genoeg hield de rechter geen rekening met de verzachtende omstandigheid dat het hier ging om een derby. Zeer on-Brits.

 

SPORT VAN DE WEEK

Het zwemmen. (Hallo, oude makker!)

Als trouwe lezer van deze bescheiden prachtcolumn herinnert u zich ongetwijfeld mijn bijzondere band met die specifieke manier van voortbewegen. Glimlachend denkt u terug aan de afleveringen waarin ik u vertelde hoe ik, door hormonen gedreven, mij lid maakte van een zwemvereniging teneinde uit interessante welvingen bestaande meisjes in badpak van nabij te kunnen aanschouwen.

Ik zal dat nu dus niet opnieuw vertellen.

Wel wil ik het thans met u even hebben over een merkwaardige gebeurtenis uit die periode: op een gegeven moment begon ik ook het zwemmen te appreciëren. Het baantjes trekken, het vinden van een slag, een ritme, het vreemdsoortig rustgevend geruis, het water als een tweede huid, het zich soepel gedragen weten. (Plus: je vogelkooitje werd er een borstkas van. En waar eerst knookjes zaten, kwamen nu schouders.) Het was prettig, het werd liefde, en de liefde is gebleven.

Het was dan ook met warme interesse dat ik deze week de voorstellen las van de drievoudige olympische kampioen Pieter van den Hoogenband, om de toekomst van de zwemsport te vrijwaren. Zijn plan omvat twee luiken: enerzijds wil hij het aantal olympische afstanden drastisch beperken, anderzijds pleit hij voor het toevoegen van – ik citeer – “showelementen”.

Over het eerste kunnen we kort zijn: doen. Michael Phelps won in 2008 acht olympische gouden medailles – om dat te evenaren had Samuel Wanjiru 337,56 kilometer moeten rennen, doch helaas voor deze dappere Keniaan waren er in 2008 geen acht marathons. Inflatie vreet de geloofwaardigheid van je sport aan. (Vraag dat maar eens aan de achtvoudige wereldkampioen korfbal.)

Over het tweede heb ik nog een beetje mijn twijfels. “Showelementen”? Daarover blijft Pieter Van den Hoogenband spijtig genoeg vaag. Bedoelt hij: opkomen met een hupje? Zwemmen met pluimen in je gat? Of denkt hij veeleer aan iets als ‘So You Think You Can Swim?’ En zo ja, hoe ver ga je daarin? We moeten, vind ik, een beetje waken over de waardigheid van de atleet. Jazeker, je kunt showelementgewijs zo’n olympische zwemmer het laten opnemen tegen pakweg een licht geïrriteerde tijgerhaai. Records krijg je zeker. Je weet alleen nooit op welke afstand.

 

BEDENKING VAN DE WEEK

De enige mens ter wereld van wie geen compromitterende foto’s bestaan is De Onzichtbare Man.

Advertisements

From → Uncategorized

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: