Skip to content

Column 520

November 23, 2013

VROUW VAN DE WEEK

Maggie De Block.
De staatssecretaris voor Asiel en Migratie is deze week als eerste politica ooit in Vlaanderen als eerste geëindigd in een relevante populariteitspoll. Mooi zo, Maggie.
Ja, ‘Maggie’. Maggie is de nieuwe Freya. Of, zo u wil, de nieuwe Steve. De voornaam volstaat. Weinig politici in dit land genieten dat voorrecht. Het voorrecht door het volk aan de borst te worden gedrukt. Het volk is zuinig met knuffels — al te vaak is het op z’n hart getrapt. Maar Maggie, ja, die is ene van ons. Maggie spreekt Vlaams. Ge verstaat haar. Maggie zegt het gelijk het is. En als ze het niet weet, dan zegt ze dat ze het niet weet. En als het niet kan, dan zegt ze dat het niet kan. Maggie liegt niet, Maggie belooft niet, Maggie zwanst niet. Maggie doet.
Maggie is — ween bitter, kluspoezen — de meest begeerde vrouw van Vlaanderen.

MAN VAN DE WEEK

Cristiano Ronaldo. Hij heeft deze week op magistrale wijze zijn land alsnog naar het WK in Brazilië gebracht. (Al verdienen natuurlijk ook zijn ploeggenoten een eervolle vermelding, want zij hebben perfect uitgevoerd wat hen was opgedragen: loop niet in Zijn weg.)
Cristiano Ronaldo kan met een bal wat banken niet met derivaten kunnen. Krijger van de esthetiek. Prachtig rijt hij defensies open, wonderschoon zaait hij dood. Glorieus het lijf, genadeloos het instinct. Aanschouw de perfectie.
Ja, aanschouw de perfectie. Cristiano Ronaldo staat vlak voor het nemen van een vrije trap met z’n voeten perfect op tien over tien – nog net niet op kwart over negen. Daarbij ademt hij perfect uit zijn nek. Cristiano Ronaldo heeft een collectie peperdure exclusieve auto’s die allemaal perfect jaloers zijn op de lijn van Cristiano Ronaldo’s lief, die op haar beurt dan weer perfect jaloers is op de lijn van Cristiano Ronaldo. Cristiano Ronaldo begrijpt dat perfect. Cristiano Ronaldo zou, zo hij niet Cristiano Ronaldo ware, zelf jaloers zijn op de lijn van Cristiano Ronaldo. Cristiano Ronaldo laat op Madeira een aan zichzelf gewijd museum bouwen. Eredienst voor een etter. Cristiano Ronaldo werkt perfect op mijn zenuwen.
Weg met Cristiano Ronaldo. Lang leve de Caje.

BEDENKING VAN DE WEEK

Van de schier ontelbare nutteloze dingen die we in ons leven doen, is wellicht het meest nutteloze: aan iemand uitleggen waarom iets grappig is. De tijd en moeite die je daaraan besteedt, kun je veel beter gebruiken om de zee leeg te scheppen met een hoepel.
Neem nu de jaren waarin je jezelf uitvindt — zeg maar: de jaren tussen dat alleronnozelst eerste schaamhaartje en die alles veranderende eerste tongzoen. Je vindt jezelf uit omdat het moet. Omdat je niet je vader wil worden — hoe saai is dát. Je vindt jezelf uit en je vindt je eigen vorm, je eigen kop, je eigen klank. Die broek, dat boek, deze plaat. Geen pantalon, geen dagblad, geen panfluit. Het aardige daaraan is: het is allemaal bijkomstig.

Immers, het ware moment waarop je jezelf uitvindt – en dus niet gedoemd bent om je vader te worden – is het moment dat humor toeslaat. Je zit samen met je vader tv te kijken en jij vindt het geweldig en hij zegt: «Flauwekul» en zapt. En in diezelfde flits besef je: ik ben zonet mezelf geworden. Dankbaar verlaat je de kamer.

Bij mij was het Monty Python.
Ik kan u makkelijk een uurtje vervelen met halve quotes en slechte imitaties, doch geen haar op mijn hoofd denkt eraan om volgend jaar op
1 juli in de Londense O2 Arena te gaan zitten voor hun eenmalige reünieshow. Enerzijds omdat ik een ongeneeslijke romanticus ben, anderzijds omdat het daar veel te druk zal zijn. Ik verkies de wazige herinnering boven het haarscherpe heden, ik verkies de intieme contemplatie boven de hectiek van de collectieve aanbidding. Nee, echt waar, voor mij hoeft het niet, die moderne drukte daar, bedankt. Geef mij maar de zee, en een hoepel.

Advertisements

From → Uncategorized

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: