Skip to content

Stalletje

December 21, 2013

Ik heb niet zoveel met ballen en lintjes en engelenhaar.

Ik ben altijd meer een jongen van het stalletje geweest. Als het stalletje er stond, wist je: nu is Kerstmis écht niet meer veraf. En het aardige eraan was dat jij dat stalletje zélf mocht zetten.

Dan mocht je op zolder, via het uitschuiftrapje dat altijd zo lekker ratelde. Dan mocht je De Dozen helemaal tot beneden dragen, De Dozen én Het Stalletje. Dit alles onder het liefdevolle doch op dat moment hoofdzakelijk uiterst waakzame en vantijds licht zenuwachtig knipperend oog van vader, die daarbij niet naliet je met goede raad en bruikbare richtingsaanwijzingen te overdonderen.

Vervolgens begon je met het echte werk: het schikken der figuren. Dat vergde niet alleen een vaste hand en een goed dieptezicht, doch ook een ijzeren geheugen. Het resultaat diende immers een exacte replica te zijn van de schikking van het jaar daarvoor. (Ik beperk mij nu even tot de krachtlijnen: schapen en herders buiten, koningen onder het afdak en de os links en de ezel rechts.)

Het hoogtepunt volgde, zoals dat hoort, op het einde: het moment waarop het peertje achter in het stalletje aan mocht. Dan daalde het licht over hen neder, en wierpen zij een schaduw en werden zij heel even levend en lagen de herdertjes bij nachte en lagen ze bij nachte in het veld en hielden ze vol trouwe de wachte en hadden ze hun schapen geteld.

En toen hoorden ze Nana Mouskouri zingen.

 

(Gepubliceerd in Het Laatste Nieuws in 2008.)

Advertisements

From → Uncategorized

5 Comments
  1. De waaarheid heeft zijn rechten! We moeten wel ernstig blijven! De koningen moesten altijd, maar dan ook altijd, rechts staan en de os en de ezel stonden samen, links achterin! Ah ja… toch?!? 😉 Voor de rest heerlijk herkenbaar, alleen andere muziek… nieuwe verzamelalbums van de ECI boekenclub, met kerstliederen, vertolkt door grote Duitse sterren…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: