Skip to content

Column 524

January 11, 2014

GERUSTSTELLING VAN DE WEEK

Deze column bevat geen nieuwjaarswensen.

U kunt ’m dus lezen zonder dat u het risico loopt alsnog op onheus gemurmelde gemeenplaatsen te stuiten – en néé, ik zal u ook niet proberen te kussen. Ik ben niet gek, met al die microben.

 

GOED NIEUWS VAN DE WEEK

Een boek lezen doet écht iets met je hersenen.

Dat hebben Amerikaanse onderzoekers uitgevogeld door de hersenactiviteit van lezers van een spannend boek te bestuderen. Het deel van je hersenen dat fysieke sensaties registreert blijkt veel drukker in de weer, en dat effect kan wel vijf dagen nazinderen.

Het enige woord uit de twee zinnen hierboven waarover ik me een beetje zorgen maak is “spannend”. Wat heet spannend? Moeten er in duistere portalen sinistere schimmen verscholen staan en in rokerige bars mysterieuze blondines lonken? Dient de held van het verhaal belaagd en achtervolgd te worden? Hoort hij over haagjes te duikelen, voor aanstormende auto’s weg te springen, te rennen voor zijn leven? Ik heb ooit een boek gelezen waarin het hoofdpersonage zich pakweg de eerste tachtig bladzijden afvraagt of het wel de moeite loont om uit bed te komen en dat vond ik bijzonder spannend. (Ik zal niet verklappen of hij het deed – spannend, hé?)

Het aardige aan dat Amerikaans onderzoek is natuurlijk dat we nu eindelijk ook wéten wat we al altijd voelden: dat lezen iets met je kop doet, dat je hersenen van lezen leniger worden en fitter en – voor de ijdeltuiten onder ons – misschien zelfs een beetje slanker. Dat, veel meer dan push-ups en sit-ups en marathons en tai chi en cage fighting en shape wear, hersengymnastiek goed voor je is. Met een fraaie carrosserie zonder motor rijd je alleen bergaf.

Er bestaan mensen die nóóit een boek lezen en dat monter hardop verkondigen, met in hun ogen een blik van wie-doet-me-wat. Een enkele keer ontmoet ik zo’n mens. En telkens weer verbaas ik mij over het feit dat hij zelfstandig ademt.

 

GEVOGELTE VAN DE WEEK

Het kippetje dat zaterdagavond zal worden verkozen tot Miss België 2014.

Jawel, Miss België. Da’s even schrikken, hé? U was ongetwijfeld al lang vergeten dat dit land op jaarlijkse basis een vrouwspersoon afvaardigt naar openingen van buitenmaatse winkelpanden en wereldwijde verkiezingen van Best Vermomde Feministe In Een Hoofdrol.

Dat heeft een klein beetje te maken met de huidige Miss België – inderdaad: Dingske – en heel veel met de televisie – wat niet op tv komt, bestaat niet, straffer nog, alleen wat op tv komt, bestaat – maar meest van al met het feit dat het ons geen flikker meer interesseert, heel dat schamel circus. Daarvoor zijn er twee redenen.

Eén: vroeger was een gezonde man des huizes – de Aartsvader Van De Afstandsbediening – blij dat hij zich onder het mom van vaderlandslievendheid een hele avond kon vergapen aan schaarsgeklede poppemiekes, tegenwoordig kan hij z’n laptop niet openklappen of – zo heb ik van horen zeggen – er tuimelen heelder horden wijdbeens gedrapeerde naakte wijven uit die dermate uitblinken in het doen alsof, dat daarbij vergeleken de wereldkampioen luchtgitaar enkel valse noten speelt.

Twee (en dat staat misschien een héél klein beetje haaks op één): de emancipatie heeft ons goed te pakken. Wij wensen niet langer te worden vertegenwoordigd door een strak giechelkontje, maar door een échte vrouw. Een vrouw die heeft nagedacht, die wat te vertellen heeft, die van aanpakken weet, die het verschil maakt. Een vrouw, kortom, die de wereld ons benijdt. De échte Miss België was vorig jaar Maggie De Block.

 

CITAAT VAN DE WEEK

“Zo’n kerel zouden ze in de knieën moeten schieten.”

Aldus sprak dinsdag op het werk, met iets te luide stemme, ikzelf, over de beruchte BMW-rijder. Wie zichzelf op zo’n manier boven de wet stelt, verliest het recht op bescherming door diezelfde wet.

Advertisements

From → Uncategorized

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: