Skip to content

Column 526

January 25, 2014

CITAAT VAN DE WEEK

“Alleen wie de mijn plaatst, kan hem ontmijnen.”

Aldus luidde, akelig raak, de titel van een bijstukje op pagina twee van de vrijdageditie van deze krant. Waarheid die geen pijn doet is een leugen.

De titel is een samenvatting van wat financieel analist Pascal Paepen zei over de afbouw van restbank Dexia: dat zulks ongemeen moeilijk is en dat je daarvoor dus specialisten nodig hebt, en dat die specialisten doorgaans dezelfde duurbetaalde lieden zijn die de moeilijkheden hebben veroorzaakt.

Let wel: het gaat hier niet eens om stropers die boswachters worden – zulks zou een vorm van moraal, van normbesef vooronderstellen, en daar lachen die jongens eens mee. Nee, het is een louter technische kwestie. Weten welk gereedschap je nodig hebt, hoeveel druk je maximaal mag uitoefenen, welk draadje je wanneer mag loskoppelen.

Anders gezegd: we hebben, in al onze blinde gulzigheid, in al onze ijdele hebzucht, een systeem bedacht dat ons gijzelt. Een systeem dat groter en sterker en slimmer is dan wij zelf zijn. Een systeem dat ons bang maakt. En reken maar dat we, om van die angst af te geraken, straks tegen elkaar zeggen: weet je wat, we bedenken een systeem dat groter, sterker en slimmer is dan het vorige.

Er is maar één iets dat ons nóg banger maakt dan onze zelfbedachte systemen: eenvoud.

 

BEKENTENIS VAN DE WEEK

Die kleine 500 banen die op termijn dreigen verloren te gaan als er geen uitdieping komt van de kalkgroeve La Boverie zullen mij worst wezen. BLIJF VAN MIJN ROCHEFORT.

Voor nieuwe lezers is dit wellicht even schrikken, trouwe lezers van deze bescheiden prachtcolumn zullen begrijpend glimlachen en genoeglijk terugdenken aan de talloze lyrische passages waarin ik de geneugten van dit edel bier bezing. (Ik wacht anders wel nog altijd op dat gratis pallet kratten, hoor, beste Cisterciënzers van de Strikte Observantie.)

Als er extra kalk nodig is, wel, neem dan een bootje en ga een beetje krabben aan de White Cliffs of Dover. Die staan daar toch maar te eroderen.

 

VRAAG VAN DE WEEK

Kent u Jonathan Legear nog?

U zult roepen: ja hoor, da’s die voetballende minkukel met z’n idioot kapsel en z’n fout gespelde tatoeage, die graag met een neut op te hard rijdt en dan grapjes maakt over de miljoenenschade die hij daarbij aanricht. Dan antwoord ik: jaha, maar daar gaat het nu even niet om.

Het gaat erom dat Jonathan Legear van Terek Grozny naar KV Mechelen trekt maar al een contract heeft getekend bij Olympiakos Piraeus dat hem misschien volgend seizoen uitleent aan Standard. En dat je je dus kunt afvragen of die Legear wel z’n stinkende best zou doen mocht hij dit seizoen nog met KV Mechelen tegen Standard moeten spelen, want het laatste wat Legear zou willen is natuurlijk mee helpen verhinderen dat de ploeg waarbij hij volgend seizoen zou spelen géén Champions League haalt. Volgt u nog?

Het hele boeltje is gigantisch doorgeschoten. Vanzelfsprekend moeten we niet nostalgisch zitten meesmuilen dat er geen clubliefde meer bestaat – in 1973 werd Club Bruggeboegbeeld en Gouden Schoenwinnaar Erwin Vandendaele met blauw-zwart kampioen op het veld van Anderlecht, een jaar later trok hij fluitend naar datzelfde perfide paars-wit – en bovendien zou ook u wellicht probleemloos naar de concurrentie overstappen als u daar meer kon verdienen (en de concurrentie u vroeg). De kwestie is: je weet niet meer naar wat je zit te kijken. Een debuut kan een afscheid zijn, een ruzie een paringsdans, een onbegrijpelijke misser een voorschot op tekengeld. Kijk maar, u ziet niet wat u ziet. Schimmenspel op noppen.

De oorzaak? Geld, natuurlijk – of het gebrek eraan. En dus aanschouwen wij het trieste spektakel van jongetjes die kerels willen lijken en ertussen gaan staan, wiebelend op geleende stelten. Het siert Thorgan Hazard dat hij geen stelten wil zijn. Een Gouden Schoen verdraagt geen houten poten.

Advertisements

From → Uncategorized

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: