Skip to content

Column 529

February 15, 2014

BEKENTENIS VAN DE WEEK

Ik had het anders best wel aardig gevonden.

Echt waar, een milde droefheid maakte zich meester van mij, toen ik vernam dat de befaamde wereldleider Barack Obama niét op verdoken wijze af en toe zijn tong in een oor van de voluptueuze podiumkunstenares Beyoncé steekt en dan, een beetje kwijlend, “ulululuh” doet. Wat had ik graag gelezen dat hij haar, in de intieme beslotenheid van hun door de NSA, CIA, FBI en DIA tjokvol afluisterapparatuur gepropt liefdesnestje, vertederd B-Love noemt. Of Bieke.

Helaas. Eén keer wereldnieuws dat ons niet mistroostig met de kop doet schudden doch een samenzweerderige glimlach op onze lippen tovert, is dat echt te veel gevraagd?

 

VASTSTELLING VAN DE WEEK

Het gaat niet goed met onze justitie.

Dat een rechter een idioot die een MIVB-controleur doodslaat slechts veertig maanden voorwaardelijk geeft, ach, tot daar aan toe. Dat zullen we maar een fait divers noemen. Maar dat de toelevering van toiletpapier in alle gevangenissen, gerechtsgebouwen en justitiehuizen in dit land helemaal in het honderd loopt doordat één personeelslid een tijdje ziek is, dàt is pas zorgwekkend.

Geen rechtsstaat zonder schone billen.

 

BRIEF VAN DE WEEK

Aan Zijne Koninklijke Hoogheid Laurent (Laurens) Benedikt Boudewijn Maria prins van België

Monseigneur,

sta mij toe met de deur in huis te vallen: ik was zeer blij toen U afgelopen dinsdag weer samen met Uw echtgenote in het openbaar verscheen. Al is ‘opgelucht’ wellicht een beter woord.

Immers, U bent – in weerwil van wat oppervlakkige supporters van het koningshuis geloven – niét aldoor het zonnetje in huis. Een tocht doorheen Uw blauwbloedig hoofd is als een bergrit in de Tour, meer bepaald in de Alpen: hoge pieken, diepe dalen, nu eens in een chasse-patat, dan weer à bloc tussen de kader. Dat hebt U vele jaren geleden, in een uitzonderlijke en aandoenlijke bui van openhartigheid, zelf aangegeven in deze krant, al was het niet in cyclosportieve bewoordingen – U bent meer van het gemotoriseerde type.

Monseigneur, geloof mij: ik begrijp U. Ik wantrouw de immer opgewekte kwiet, die zuurstof verwart met lachgas en vrolijkheid met emotie. Jazeker, bij de meeste mensen blijkt een rit doorheen het hoofd zich te beperken tot wat nonchalant pedaleren in de Vlaamse Ardennen, en dat kan je die mensen niet aanrekenen, doch zij moeten niet gaan roepen dat zij weten wat het is om bij 35 graden l’Alpe d’Huez te trotseren omdat ze ooit in het voorjaarszonnetje per abuis de Oude Kwaremont zijn opgereden – zij nemen een biertje, u moet aan het infuus.

Slopend en verwarrend, dat is het bestaan dat men U heeft toebedacht, Monseigneur. Gisteren nog was U royaal gesponsord, vandaag bent U hooguit elite zonder contract. Men veranderde de spelregels tijdens het spel en hoongelach was Uw deel toen U hulpeloos om U heen keek. Het ene moment wilde iedereen van U een handtekening, het andere moment wilde iedereen Uw vel. U kreeg een goocheldoos voor kinderen en moest een volwassene tevoorschijn zien te toveren. En toen U dat als bij wonder gelukt leek, stelde U vast dat U niets snapte van de wereld der volwassenen, waarin het verschil tussen mogen en moeten, tussen doen en laten, tussen liefde en lust genadeloos groot bleek. Wat restte, was eenzaamheid, de gruwelijke eenzaamheid van het onbegrepen zijn.

Net daarom, Monseigneur, is het goed dat Uw echtgenote thans weer zichtbaar aan Uw zijde staat. Geen groter goed dan een gulle gezellin, in wier schoot men des avonds ongestraft het moeë hoofd mag nedervlijen, terwijl zij je over de haren strijkt en liefelijk fluistert dat ze je begrijpt. Zij, de aarding voor de bliksem die door je kop knettert. Zij, de sterrenhemel in je nacht. Zij, de vrouw aller vrouwen.

Met bekommerde groet,

Uw welzijnswatcher

 

PS: zo’n vrouw vergeeft men dat ze al eens tweemaal hetzelfde jurkje draagt.

Advertisements

From → Uncategorized

2 Comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: