Skip to content

Column 540

May 3, 2014

FEESTVARKEN VAN DE WEEK

Etienne Vermeersch, gisteren tachtig geworden en dus vandaag ongetwijfeld opgezadeld met geen kater. Immers, de professor emeritus is een man van matigheid. Matig in alles – behalve in de matigheid, natuurlijk.

Naar aanleiding van zijn tachtigste verjaardag is de heer Vermeersch deze week in diverse media gefêteerd. Zo kon u in de woensdageditie van deze krant acht levenslessen van hem lezen. Ze inspireerden mij dermate, dat ik na z’n zesde les, ‘Omring jezelf met schoonheid’, spontaan een lelijk postuurtje in de vuilnisbak gooide – sorry tante, merci Etienne. Het beklijvendste moment was evenwel zijn passage in het befaamde tv-programma ‘Reyers Laat’, alwaar hij dinsdagavond in tweespraak ging met Rik Torfs, zelf ook geen onverdienstelijk denker. Dat resulteerde in een fraaie dansvoorstelling, waarin beide geesten nu eens een zinderende tango, dan weer een stoere breakdancebattle neerzetten. Wie goed toekeek, zag hoe de professor emeritus vooral uitblonk in de klassieke bewegingen, terwijl de rector bedrieglijk luchtig uitpakte met kleine versieringen, waardoor de voorstelling waardige elegantie koppelde aan lichtvoetige ernst. Kortom, een feest voor het geestesoog. Een hartverwarmende genoeglijkheid daalde over mij neer en ik trakteerde mezelf glimlachend op een tweede glas wijn, aldus nog net enige matigheid betonend.

 

BEKENTENIS VAN DE WEEK

Op 1 mei ben ik, naar goede gewoonte, er opnieuw in geslaagd om een socialist op de kast te krijgen. Het was op het nippertje – nét voor middernacht – maar het was wel meteen een héél hoge kast. Ik denk zelfs dat de socialist in kwestie er nog op zit omdat hij er niet meer van durft.

U vraagt zich natuurlijk af wat voor vreselijks ik gedaan of gezegd heb, om de brave man zo uit z’n hum te krijgen. Of ik misschien, getooid met een Vlaamse Leeuw, na enig verwoed vendelzwaaien en het luidkeels zingen van ‘De Blauwvoet’, op de wijze van de N-VA twee pintjes vroeg aan de cafébaas, daaraan toevoegend: “Eentje voor mij en eentje voor die eencellige rode armoezaaier hier naast me.” De waarheid is helaas veel prozaïscher: ik zei tegen de socialist dat ik denk dat er iets moet veranderen.

Bàf! Meteen was ik een N-VA’er. (Ik moet hierbij, voor alle duidelijkheid, aanstippen dat mijn vader denkt dat ik een socialist ben.)

Je kunt het woord ‘veranderen’ niet meer gebruiken zonder van N-VA-sympathieën te worden verdacht en als verwerpelijk te worden weggezet. Alsof verandering een vieze ziekte is. Terwijl net in het redeloos verzet tegen verandering de kiem van de ondergang ligt. Want redeloos, ja, dat is het wel – boos wegens bang. Kijk, van de brave burger kan ik zoiets begrijpen, maar van heelder partijen vol strategen, denktankers en staatshuishoudkundige bollebozen niet. Wie klanten probeert te lokken door te staan roepen dat het fruit van de winkelier aan de overkant niet deugt, probeert zo doorgaans te verbergen dat z’n eigen winkel amper draait.

En, willen of niet, dan moet er iets euh veranderen.

 

VRAAG VAN DE WEEK

Zou er een Belg bestaan die per jaar 44 kilogram snoept?

Ik vroeg het me af toen ik in de maandagkrant las dat de Belg per jaar 22 kilogram snoept – ik snoep nul kilogram en dus moet er iemand zijn die mijn 22 kilogram verzwelgt. (U herkent hem aan z’n rijke tandarts.)

Dat ik niet snoep, heeft te maken met een soort van onnozele boetedoening. Ongeveer alle andere zonden ter wereld bega ik met grote regelmaat en overgave, en om dit lamentabel gedrag enigszins te vergoelijken ontzeg ik mijzelf de geneugten van rommel die als vloeibare teer aan je tanden kleeft of zich als een parasiet verstopt in een caviteit in je mond en die lustig verder uitvreet. Kijk mij eens flink zijn, roep ik dan.

Maar ik denk niet dat hij daarvan onder de indruk is, Etienne Vermeersch.

Advertisements

From → Uncategorized

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: