Skip to content

Column 543

May 24, 2014

BEKENTENIS VAN DE WEEK

Toen ik op m’n 33ste op doktersadvies stopte met voetballen, reageerden alle ballen opgelucht.

Dus nee, er is aan mij geen getatoeëerde Vuittonjanet verloren gegaan. Ik kon wel erg goed stilstaan – ik was briljànt op stilstaande fases – en zo nu en dan prachtig zwetend rondlopen omdat stilstaan op de duur echt wel gaat vervelen, maar mijn echte sterkte was De Analyse. Haarfijn duidde ik aan waar het fout was gegaan, messcherp beschreef ik hoe het anders moest – medisch onderzoek wees uit dat ik terminaal besmet was door het gevreesde journalistenvirus en dat alleen gratuit zijlijngezanik enig soelaas kon brengen. (Datzelfde onderzoek toonde voorts aan dat mijn rug om zeep was ten gevolge van een constructiefout in mijn kantoorlichaam. Bedànkt, genen.)

Om maar te zeggen dat ik telkens weer hoofdschuddend toekijk, wanneer zo’n stelletje als mannen vermomde jongens in korte broek in een danstent uitzinnig een fles drank ter waarde van het jaarloon van een leerkracht in een kwartier wegzuipt nadat ze zich de betere hebben getoond van Bergen en Leuven. Voor zoveel aanstellerij heb ik alleen misprijzen – noem mij een zure zak en zet mij bij het huisvuil.

Nee, dan heb ik meer begrip voor de snik in de stem van Niels Albert, adjunct-wielergod ter hoogte van Biertentië, toen hij vorige maandag een bericht moest voorlezen waarin stond dat z’n hart hard fietsen niet langer toelaat – hij had het over zijn grootste passie die hem aldus wordt ontnomen. Na het voorlezen verliet hij ijlings de zaal, gebogen onder een even onzichtbaar als loodzwaar kruis. Dead man walking, zo leek het wel. Wie echter goed toekeek, zag het duidelijk: niet in het brallerig gejuich, doch in de onmachtige snik openbaart zich pas waarlijk de passie.

Niels Albert is 28 en moet zichzelf heruitvinden – wat je vooruitbrandt geraakt doorgaans het snelst op. Maar, zo denk ik dan ook weer, met zo’n CV zal hij in het Vlaanderen van morgen wel snel een job vinden.

 

VASTSTELLING VAN DE WEEK

Mijn doos is zo goed als leeg gebleven.

De trouwe lezer van deze bescheiden prachtcolumn zal het zich natuurlijk herinneren, maar voor de nieuwkomers – gegroet, altegader – herhaal ik hier even dat ik in de aanloop naar iedere verkiezing een kartonnen doos bij de hand heb, waarin ik het kiesdrukwerk verzamel dat in mijn brievenbus wordt geschoven. Welnu, die doos is, geheel in tegenstelling tot de voorgaande edities van De Stembusslag, quasi leeg gebleven – hooguit, schat ik, nog een kwart van wat het was. Papyrus, waer bestu bleven?

Beste politici, de boom in mij is u daarvoor zeer dankbaar, maar de schavuit in mij treurt. Immers, kiesdrukwerk levert, vooral daar waar lokale kandidaten aan de hand van zelfverzonnen varianten op de partijkreet en het Nederlands naar onze gunsten dingen, vaak ontroerende staaltjes van onvermogen op. Ik heb ze danig gemist, die poëtische parels, die straffe stafrijmen, dat wonderlijk samenschurken van kwekdrift en schrijfkramp.

De oorzaak van mijn pijnlijk gemis is natuurlijk de vooruitgang. Alle partijen hebben zich op het digitaal kanaal gegooid en nu is de ellende niet meer te overzien. Terwijl ik deze column schrijf moet de Moeder Aller Stortvloeden nog losbarsten – als u zich dit weekend op de sociale media waagt, draag dan uw wellingtons, zuidwester en een reddingsvest – maar de voorbije weken was het al aardig raak: ik werd overspoeld door juichende tweets, met foto’s van glunderende kopstukken, jubelende infografieken en de horlepiep dansende links naar websites waarop het gejuich en geglunder en gejubel flirtten met de grenzen der politieke pornografie – soms diende ik even weg te kijken, naar adem happend wegens zoveel schaamteloosheid.

Er is weinig opwindends aan de opengesperde benen van de democratie.

Advertisements

From → Uncategorized

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: