Skip to content

Column 544

May 31, 2014

WAARSCHUWING VAN DE WEEK

Deze column bevat sporen van voetbal en politiek. Lees voor gebruik aandachtig de bijsluiter en/of raadpleeg uw huisarts.

 

BIJSLUITER VAN DE WEEK

Het is met politiek als met voetbal: iedereen is expert. Is het niet in het uitleggen hoe het moet, dan wel in het uitleggen waarom het allemaal flauwekul is. Dat levert boeiende taferelen op, want nergens is de verwarring groter dan daar waar experts bijeenkomen.

Zo bevond ik mij woensdagavond in het gezelschap van zes andere experts, op de inwijding van een privé-ontspanningsruimte met mogelijkheid tot consumptie. Ter voorbereiding had ik de individuele fiches van de drie- à vier- à vijfentwintig Rode Duivels, de Wikipediapagina’s van Algerije, Rusland en Zuid-Korea, de weersvoorspellingen op middellange termijn voor Brazilië, de vlucht der vogelen en de ingewanden ener vers geofferde os, en het standaardwerk ‘De match van je leven’ van Georges Leekens grondig bestudeerd. Immers, na de zorgwekkende 5-1 zege tegen de autonome enclave Luxemburg en met het vooruitzicht op een clash met het perfide Zweden (tien Vikingen en een roofridder), viel er wel een en ander hoofdschuddend te meesmuilen, dacht ik met de punt naar achter.

Een jammerlijke vergissing, zo bleek. Binnen de kortste keren begon het eminente gezelschap de verkiezingen te analyseren, de uitspraken te factchecken en de mogelijke coalities af te wegen. Daarbij schuwde men niet te vermelden voor welke partijen men had gestemd – in expertenmiddens hoogst ongebruikelijk, daar kleur bekennen zowat gelijkstaat met schnabbelistieke zelfmoord – en overpeinsde men kommervol vooruitziend de verkiezingen van 2019, aldus schandelijk abstractie makend van het EK 2016 en het WK 2018, twee tornooien die de Rode Duivels ook zullen winnen. Kortom, de situatie was bijzonder zorgwekkend. Ik besloot in te grijpen.

“Jamaar, en Januzaj?”, piepte ik. “Zal Zijn tot dusver beschamend onvoldoende bewierookt genie de natie niet in opperste verrukking brengen? Zullen wij niet dankzij Hem straks in triomf zingend door de straten trekken, slechts gehuld in een tricolore onderbroek, met de punt naar voor?”

Het volgende ogenblik lag ik ruggelings op straat – het was geen schwalbe. Enige tellen later kroop ik verdwaasd recht en begon, in de gitzwarte nacht en de ragfijne regen, aan de lange strompeling huiswaarts, innerlijk gloeiend van trots in het besef dat mijn vrienden weten wat belangrijk is.

 

CIJFER VAN DE WEEK

Eén. Eén op de twintig studenten, zo meldde ‘VTM Nieuws’ deze week, slikt tijdens de blokperiode Rilatine, een geneesmiddel dat eigenlijk bestemd is voor de behandeling van jongelui die hevige aandachtsstoornissen paren aan het onvermogen om een halve seconde stil te zitten of zijn. De watjes.

Nu, ik heb natuurlijk makkelijk praten. Vroeger waren er geen tijdverslindende vakken zoals Grand Theft Auto of Instagram. Vroeger werden we niet in verwarring gebracht door vakken uit het eerste jaar die je kunt meenemen naar het tweede jaar alwaar je vakken kunt meenemen naar het derde jaar als je tenminste tussendoor niet eerst even behoefte hebt aan een sabbatjaar om in een lamaboerderij in Zuid-Amerika Jezelf te Ontdekken. Vroeger werd onze opperste concentratie niet ruw verstoord door wereldschokkende problemen zoals het al dan niet doorgaan van verrassingsconcerten van Prince.

De enige medicatie die ik tijdens mijn studententijd nam, was de glimp ener welgevormd meisjesbeen. Nu eens hoorde kwestieus been toe aan een tennisspeelster op tv die vlak voor het serveren door een ondeugend zuchtje wind werd verrast, dan weer aan een voorbijfietsend zomerrokjesmeisje dat keurig haar ene hand op haar dij hield teneinde de opspelende wind geen kans te gunnen en al even keurig haar andere hand netjes aan het stuur hield. O, wat waren we vroeger blij dat meisjes geen drie handen hebben.

Advertisements

From → Uncategorized

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: