Skip to content

Johan

August 19, 2014

VERSCHIJNING VAN DE WEEK

Die van Johan Cruijff op de Nederlandse televisie.
Wij zijn van die hele Cruijff natuurlijk lang niet onder de indruk – wij hebben Scifo –, maar bij onze noorderburen daalt dan steevast een gewijde stilte over de natie neer: ssst, Johan Spreekt! Overal te lande schuift men wat dichter bij de buis, neemt Koos snel een neut, schraapt Mien d’r keel en stopt Jaapje plots met grienen. Het is zover. Vanuit zijn oneindige goedheid en onmetelijke wijsheid zal zo meteen Johan Cruijff tot ons spreken. En wij zullen Zijn woord aanhoren en vervuld geraken.
Bijna een halve ‘De Wereld Draait Door’ kreeg hij, en een hele ‘Holland Sport’ – live, natuurlijk. Inclusief gibberende primetime-presentatoren: de haarboswuivende Amsterdammer Matthijs van Nieuwkerk gloeide aldoor als een kereltje dat net z’n eerste tong had gedraaid, de geheel uit Rotterdam en staaldraad opgetrokken Wilfried de Jong glom alsof hij net had vernomen dat het dan tóch nog wat wordt, met Feyenoord. Jongens in mannenvel.
Johan Cruijff bleef al die tijd – het zal u niet verbazen – geheel zichzelve. Elegant dribbelde hij om de hem toegeworpen bloemetjes heen, handig plaatste hij zijn praatje, schier achteloos ontweek hij de timide tackles. Immers, net daarin ligt de grootsheid: dat men ze klein kan laten lijken.

(Gepubliceerd in Het Laatste Nieuws in 2011.)

Advertisements

From → Uncategorized

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: