Skip to content

Brief aan Bowie

September 2, 2014

Aan de heer David Bowie,
Brixton, Los Angeles, Berlijn, New York, Gstaad, Alpha Centauri

Geachte heer Bowie,

ik zal maar met de deur in huis vallen: u was me er eentje. Ik wist niet wat ik zag. En hoorde. Nu eens leek u wel een mevrouw, dan weer klonk u als een hitsige hond. Alles aan u was spannend.
Ter mijner verdediging: ik was twaalf. Ik was twaalf en probeerde te ontkomen aan het web dat om mij heen werd gesponnen door sinistere geleedpotigen als Gheorghe Zamfir, Mario Lanza en James Last. Ik zag het gebeuren en wist: hier moet ik weg, ik moet weg of ik sterf, versmacht door verveling.
En toen was u daar.
Jongelui van vandaag, geachte heer Bowie, kunnen zich er niks bij voorstellen. Hoe spannend het wel was, of we u te zien zouden krijgen op tv, die ene keer per week, hooguit drie minuten. En hoe u gekleed zou gaan, of net niet, misschien bijna bloot met een plastic armband om uw enkel. En hoe u zou kreunen en kronkelen, met jankend rood haar en een blik van metaal. Men fluisterde dat u een mens was.
Ik heb van u slechts negen elpees. Na ‘Lodger’ was ik klaar – er was spannender volk in mijn leven opgedoken. Maar die negen volstaan ruimschoots. Dan krijg ik weer zo’n momentje en knal ik er vijf naeen door de speakers en zing ik en grijns ik en dans ik onbespied, terwijl ik simultaan denkbeeldige drums en luchtgitaren bespeel, vanzelfsprekend op briljante wijze. Nadien moet ik altijd even rusten – het kereltje van weleer kraakt iets meer.
Ik zal, geachte heer Bowie, uw nieuwe cd niet kopen. Beschouw dat als een eerbetoon. Niet dat ik de ontgoocheling vrees. Ik verkies de zoete herinnering.

Met geschminkte groet,

Uw young dude

(Gepubliceerd in Het Laatste Nieuws in 2013.)

Advertisements

From → Uncategorized

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: