Skip to content

Column 550

September 13, 2014

VRAAG VAN DE WEEK

Bent u ook al zo oud?
Waarlijk, ik schrok toen ik in de dinsdageditie van deze krant las dat de handtekening heeft afgedaan. Mensen verdringen zich niet langer rond bekende lieden om een autogram te bemachtigen, zo luidde het, ze zijn nog louter uit op een selfie met kwestieuze koppen.
De handtekening! Die allerindividueelste expressie van de allerindividueelste individualiteit! Dat hiëroglyfisch wonder der evolutie! Die amechtige krabbel waarop je als kind urenlang zat te oefenen teneinde je ingebeelde nakende volwassenheid krachtig edoch elegant gestalte te geven! De handtekening, afgedaan! Ik plengde een traan.
Ik plengde een traan en dacht terug aan die lang vervlogen zomeravond aan zee, toen ik klaarstond, daar waar ik meende de beste kans te hebben: een eind voorbij de meet, waar de brede laan eindigde en, dwars daarop, de dijk begon. Hier, zo redeneerde ik iets te pienter voor m’n leeftijd, zou hij vrijwel tot stilstand moeten komen teneinde rechtsomkeer te kunnen maken. En dan zou ik toeslaan: ik zou naar ’m toelopen, hem m’n notitieblokje en balpen geven en met m’n hongerwinterste kindermuiltje onweerstaanbaar lief om een handtekening smeken. Klaar. Het plan was, zoveel was duidelijk, niet minder dan briljant.
Anderhalf uur later reed hij, vanzelfsprekend, winnend over de meet, bolde uit en kwam – aha, zie je wel! – bijna vlak voor mijn neus tot stilstand. Reeds repten mijn blije kinderbeentjes zich in zijn richting, reeds zag ik de zo begeerde handtekening in mijn bezit – en toen duwde een zweterige dikke man in een Martini-training mij lompweg opzij en ging er in looppas met hem vandoor. Nog net zag ik hoe de dikke man hem een handdoek in de nek legde, daarna werd alles wazig en barstte ik in tranen uit. Voortleven was zinloos geworden. Wat kon mij dat onnozele vijfde studiejaar nog schelen?
Vreemd genoeg bleef ik evenwel in leven. Jarenlang droeg ik het trauma stilzwijgend met me mee – voor wat ik doormaakte bestond geen zelfhulpgroep en in de nomenclatura van de zielenzorg kwam het ziektebeeld Langdurige Signatuurdeprivatie niet voor. Dan was het maar zo, dacht ik dapper, mijn leed sublimerend in droefgeestige vrolijkheid en snaaks gekwetter, en later zo nu en dan een welverdiende verdoving. Tot…
Tot ik, in opdracht van deze krant, hem zo’n twintig jaar geleden ging interviewen en op het einde van ons gesprek bovenstaand verhaal vertelde, eindigend met het beleefd verzoek of ik dan nu eindelijk zijn handtekening kon krijgen. Hij begon redelijk onbedaarlijk te lachen en diepte – ik zag het wel – enigszins glunderend een fotoprentkaart van zichzelf op, waarop hij met een viltstift zwierig “Met sportieve groeten aan Jan!” schreef, gevolgd door de allerindividueelste expressie van zijn wereldberoemde naam. Gloeiend van dankbaarheid nam ik het onbetaalbare document in ontvangst, geheel genezen zweefde ik naar buiten.
Daar kunnen geen duizend selfies met Tom Boonen tegenop.

EddyMerckx

WOORD VAN DE WEEK

Om enigszins in de sfeer van wat hierboven staat te blijven: penisselfie.
Ik wist niet dat het woord bestond. Het werd te mijner attentie gebracht door een bedrijf dat via een website overspeligheid faciliteert en daarover bijwijlen persberichten aanbiedt. Deze week mocht ik aldus vernemen dat de grootste afknapper voor ontrouwe vrouwen een penisselfie is.
Toegegeven, als je ’t hardop uitspreekt klinkt het een beetje als de naam van een ongerept zonnig eilandje in de Egeïsche Zee – denk er voor mijn part een glas ouzo en een geroosterd sardientje en des avonds een stemmig krekelorkest bij – maar meer empathie kan ik er niet voor opbrengen. Integendeel zelfs. Om eerlijk te zijn: ik vind het een kutwoord.

BEKENTENIS VAN DE WEEK

Ik wist niet dat er in ons land zoveel specialisten Zuid-Afrikaans strafrecht leven.

Advertisements

From → Uncategorized

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: