Skip to content

Column 551

September 20, 2014

KNAAPJE VAN DE WEEK

Het knaapje Pietro Tomaselli.
’t Is óók een oplossing, natuurlijk, voor het schrijnend gebrek aan verplicht gediplomeerde trainers voor de tienduizenden piepjonge voetballertjes in ons land: dat ze op negenjarige leeftijd naar het buitenland trekken. Maar het mag iets minder drastisch. Een oplossing, bijvoorbeeld, waarvoor we allemaal gedecideerd richting Steven Martens kijken. Ik kan me niet voorstellen dat de CEO van de voetbalbond maandag al fluorescent gehelmd op de bouwwerf van het nieuw nationaal stadion moet staan om cement te storten. En dus heeft hij ongetwijfeld nog tijd om voor al die onderbetaalde jeugdtrainers een deftige regeling uit te werken – misschien helpt een bonusje.
Benieuwd, overigens, wat het bonusje wordt voor het knaapje Pietro Tomaselli. Het verlaat Anderlecht en gaat met z’n ouders en zussen in Italië wonen, alwaar het gaat voetballen bij AS Roma, en dat is – zo beweert de vader – niét voor het geld. Integendeel zelfs, want vader en moeder Tomaselli zullen – aldus nog steeds de vader – een job moeten zoeken. In Italië, waar de werkloosheid eind vorig jaar zo’n dertien procent bedroeg. Respect.
Ach, misschien is het bonusje wel de zon. En échte pasta, met échte tomatensaus. En voor het knaapje Pietro een aai over de bol, na de training – als het opkijkt, ziet het een grijnzende Francesco Totti, de voetbalster die als knaapje bij AS Roma begon en er nooit wegging.

VASTSTELLING VAN DE WEEK

Het was gisteren een droevige dag voor de vlaggenmakers in Groot-Brittannië.
Wist u ook niet wat u ervan moest vinden, van dat Schots referendum over onafhankelijkheid? En was u – wees maar eerlijk – niet vooral blij dat u zo’n vraag niet moest beantwoorden? Want je kunt wel dapper staan roepen dat Vlaanderen zoveel beter af zou zijn in z’n eentje, het wordt plots akelig anders wanneer je ’t moet neerschrijven en signeren. Gedoemd om te slagen. Alles voortaan je eigen schuld. Daarin zijn we niet zo goed.
Schotland mag dan al hebben gekozen voor een verlengd gezellig samenzijn, er gaat wel degelijk veel veranderen, heet het. Er komen meer bestuurlijke bevoegdheden voor de onderdelen van Groot-Brittannië. In november zal het plan er liggen. Snel, zegt u? Tja, die gelukzakken moeten natuurlijk niet eerst Brussel-Halle-Vilvoorde splitsen. Dat scheelt al gauw vijf minuten.

VRAAG VAN DE WEEK

Waarom zou je je op je vijfenzestigste veertig willen voelen?
En hoe voelt dat dan precies, veertig? Als zestig in het hoofd en twintig in de broek? Twintig in de broek, dat kan je je op je veertigste misschien nog net herinneren, maar van zestig in het hoofd heb je dan toch nog geen flauw idee? Tenzij je je al je hele leven zestig in het hoofd voelt, maar dan kan twintig in de broek je toch geen moer schelen?
U hebt het wellicht al in de gaten: nee, ik smeer geen testosterongel. (Al was het maar omdat het een spuuglelijk woord is.) Ik tors het leven met mijn bouwvallig kantoorlichaam en registreer dat gesukkel in mijn struikelend danshoofd. Dat is niet altijd een pretje, maar ’t is een kwestie van waardigheid en oprechtheid – ik kan het niet helpen dat ik een romanticus ben.
Let wel, van mij mogen Luc Bellings en al die andere lieden die in de knoop liggen met hun natuurlijk verval zich plamuren met testosterongel en hun benen scheren en hun perineum geselen en daarin genot vinden. Net zoals men zich bij de chirurg een smoeltje van plastic of tieten van rubber mag laten aanmeten en daarin troost vinden. Net zoals men zich op de sociale media als heldin mag laten fêteren wanneer men op ‘No Make-up Day’ een fotootje van zichzelf zonder make-up verspreidt – kijk mij eens naakt zijn. Onvolmaakt. In het hoofd en in de broek. Mens.

Advertisements

From → Uncategorized

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: