Skip to content

Column 552

September 27, 2014

VRAAG VAN DE WEEK

“Zorgt minister Gatz voor een bloedbad in de cultuursector?”
Met die vraag opende ankerman Lieven Verstraete donderdagavond het befaamde nieuws- en duidingsprogramma ‘Terzake’. Meteen dwaalden mijn gedachten af naar het Franse dorpje Oradour-sur-Glane, waar de Duitsers op 10 juni 1944 als vergelding voor de dood van twee van hun soldaten 642 mensen hebben vermoord. Vrouwen en kinderen in het kerkje bijeengedreven, een bom erin tot ontploffing gebracht, en daarna de klus afgemaakt met machinegeweren. Ondertussen werden op het dorpsplein de mannen afgeslacht. Zes inwoners overleefden het – jawel – bloedbad.
Ik weet het, mijn verzet is zinloos. In een nimmer eindigend opbod om de aandacht van de consument te krijgen hebben de media een taalinflatie veroorzaakt die onomkeerbaar is. De werkelijke waarde van een woord is geofferd op het altaar van het effect. Een besparing van gemiddeld vijf procent wordt ‘een bloedbad’. Een lekke band in de eindfase van een wielerwedstrijd wordt ‘een drama’. Een vervelend hoestje wordt ‘een reëel gevaar voor een virale aandoening van de luchtwegen’. En te midden van zoveel verbale bodybuilding gaat mijn ironisch kuchje verloren – een kuchje om er discreet op te wijzen dat het echt geen gezicht is, dat amechtig opgepompte taallijf met die potsierlijk kleine taalballen.

BEKENTENIS VAN DE WEEK

Ik weet niet wat cultuur is.
Vroeger was het simpel: als ik er niks van snapte, dan was het geheid cultuur. Iemand ging in zijn blote fluit op een podium staan en piste eens flink in het rond: cultuur en dus in de bloemen. Iemand ging in zijn blote fluit op de markt staan en piste eens flink in het rond: openbare zedenschennis en dus in de cel. Immers, de kluns op de markt komt qua uitleg niet verder dan “kmoezzd tdrzzingendz”, de kunstenaar op het podium etaleert “de indringende confrontatie van de mens met zijn fysieke en morele grenzen in een samenleving die hij als fundamenteel repressief ervaart, en de existentiële reddeloosheid waarin hij zich teruggeworpen weet van zodra hij die grenzen overschrijdt.” Het podium als gesubsidieerde vrijstaat.
Vandaag is het ingewikkelder. Zelfs dingen die ik snap blijken nu cultuur. Alleen: er is lage en hoge cultuur. Grosso modo komt dat onderscheid hierop neer, dat lage cultuur vermaak heet en hoge cultuur subsidies krijgt. Iemand die een jaar lang studeert om een selectie uit het oeuvre van Eddy Wally ten gehore te kunnen brengen in zaal De Kaasboerin in Postel: lage cultuur, op eigen risico. Iemand die een jaartje oefent om enkele liedjes van Franz Schubert te zingen in het Concertgebouw in Brugge: hoge cultuur, krijgt een pecuniair zetje.
U zult wellicht opwerpen dat ik overdrijf. Dat ik er een pastiche van maak, op navrant bedrieglijke wijze een juxtapositie van uitersten presenteer als een afspiegeling van de realiteit, en in die hoedanigheid eigenlijk schaamteloos duchtig met de kunstminnende kloten van de lezer rammel. Oké dan: is deze column cultuur?

PRONOSTIEK VAN DE WEEK

Er zal een Belg winnen, zondag in Ponferrada.
Dat kan niet missen. Alle tekenen zijn er. Boonen is in bloedvorm – gezien hoe hij zich briljant inhield tijdens de ploegentijdrit en nadien in z’n baard lachte? Gilbert glimt overdag en glundert ’s nachts, wanneer hij droomt van die lekkere slotklimmetjes die hij met het grote mes openrijt. En dan hebben we nog Van Avermaet, die al maanden buskruit in de benen en een elektrisch motortje in z’n hoofd heeft.
Ik zeg u: we zitten gebeiteld. Een Belg wordt wereldkampioen. Tenzij er een drama gebeurt.

Advertisements

From → Uncategorized

One Comment
  1. u wordt verdomme steeds beter

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: