Skip to content

Muur

October 9, 2014

In mijn woonkamer.
Ziedaar het antwoord op de deze week helaas veel te weinig gestelde vraag ‘Waar was u toen de Muur viel?’
Ik zat in mijn woonkamer en schoot vol. Op tv zag ik mensen met een veel te kleine hamer en beitel verwoed inhakken op een veel te grote muur. Het leek zinloos. Maar net dàt het gebeurde, maakte het zinvol. Dat het gebeurde en niet werd tegengehouden. En dat het getoond werd, te zien was op alle televisies ter wereld – of toch bijna.
Ik heb sindsdien meer dan eens geprobeerd te achterhalen waarom ik toen volschoot. Was het omdat ik besefte dat ik voor het eerst in mijn leven wereldgeschiedenis zat te aanschouwen? Voor de moord op John F. Kennedy was ik te jong, voor de maanlanding te veel bezig met de eerste Tourzege van Eddy L. Merckx – die vanzelfsprekend veel belangrijker was dan het feit dat er zo’n 380.000 kilometer diep in de ruimte twee mannen uit een vertimmerd minibusje waren geklauterd en een paar uur op de Maan hadden rondgewandeld – en de verjaardag van mijn broertje, dat knap zes werd.
Of schoot ik toen vol omdat ik meende dat ik me daar wel iets kon bij voorstellen, bij wat die mensen aan die muur voelden? Jaren eerder was ik in het Oostblok geweest. Ik had er mensen ontmoet die je schuw aankeken als je ze iets aanbood, vervolgens schichtig om zich heen spiedden en finaal mompelend van nee schudden, het hoofd diep tussen de schouders, de blik naar beneden. Bange mensen. Bang van alles, bang van elkaar. Misschien, zo bedacht ik, was één van die mensen die daar nu zo amechtig stonden te hakken wel die bange man die al die jaren geleden in dat restaurant mijn fooi had geweigerd. Ik wenste het hem toe. En in gedachten hakte ik met hem mee. Trots en verbeten, tot bloedens toe. Er is geen grotere pijn dan angst.

(Gepubliceerd in Het Laatste Nieuws in 2009.)

Advertisements

From → Uncategorized

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: