Skip to content

Column 562

December 6, 2014

BEKENTENIS VAN DE WEEK

Ik ben geen zelfstandige jonge vrouw.
U zult me dus ongetwijfeld mijn hoofdschudden vergeven bij de milde hysterie die ik ontwaarde onder zelfstandige jonge vrouwen toen de genaamde Lena Dunham deze week in ons land was, nadat ze enkele weken geleden te elfder ure verstek had laten gaan op de Boekenbeurs – wat bij de zelfstandige jonge vrouwen te lande tot diepe treurnis en rouw had geleid.
Immers, kwestieuze Lena blijkt voor de jonge vrouwen een rolmodel te zijn, als het op zelfstandigheid aankomt. De Amerikaanse heeft de in kringen van zelfstandige jonge vrouwen succesvolle tv-reeks ‘Girls’ bedacht en geregisseerd, en vertolkt er de hoofdrol in. Voorts heeft ze een naar verluidt ontwapenend eerlijk boek over zichzelf geschreven, is ze pas 28 en laat ze ongegeneerd zien dat haar lijf niet perfect is. En om al deze redenen wordt ze door zelfstandige jonge vrouwen alhier aanbeden. Ja, aanbeden.
U denkt dat ik overdrijf?
Toen ik enkele weken geleden op Twitter enkele kritische bedenkingen formuleerde bij de adoratie die ik ontwaarde, werd ik door de zelfstandige jonge vrouwen net niet sissend weggezet als seksist. Terwijl ik gewoon dacht: dames, jullie hebben voortgestudeerd en zijn beroepshalve niet onsuccesvol, welk beestje vreet er aan jullie kop dat maakt dat jullie reageren zoals meisjes van twaalf die een stout zinnetje over One Direction lezen? Wat heeft die Lena Dunham te bieden dat een half pond gezond verstand niet heeft?
Over een half pond gesproken: zoveel lijkt Doutzen Kroes niet eens te zijn aangekomen, na twee bevallingen. Begin deze week was het Nederlandse model in Londen om er lingerie te showen voor het befaamde pluimen-in-de-kont-merk Victoria’s Secret, en daar doen ze niet aan sympathieke striempjes of vrolijke vetrolletjes – minder dan perfect mag niet.
Na de show ging Doutzen – een zelfstandige jonge vrouw van 29 – samen met haar man naar een feestje, en om de mensen die haar gestroomlijnde lijf niet op de catwalk hadden kunnen bewonderen ook een glimp van perfectie te gunnen, had de Friese freule een niemendalletje aangetrokken en nam ze uitgebreid de tijd om te poseren op de rode loper. Het effect liet niet op zich wachten: gretig zoomden de fotografen in op de duurbetaalde anatomische bijzonderheden, daarbij de nadruk leggend op de strakheid harer welgevormde billen, die door de gespecialiseerde bladen nog net niet in de adelstand werden verheven.
O ja: overigens verspreidde het model zelf enkele foto’s van haar vleselijke glorie.
Ach, wellicht zal ik het nooit begrijpen, dat nieuwerwets feminisme.

VASTSTELLING VAN DE WEEK

Ik behoor tot 17 procent van de Belgen.
Uit een enquête van MasterCard blijkt dat de overige 83 procent van de zoektocht naar een geschikt eindejaarscadeau een heuse queeste maakt. (Queeste: 1. speurtocht 2. onuitvoerbare, onmogelijke opdracht die men zichzelf gesteld heeft (Van Dale, 1999, blz. 2712))
Dit gedrag komt mijns inziens voort uit enerzijds de misvatting dat er een evenredige verhouding bestaat tussen affectie en moeite, en anderzijds het schuldig besef dat men in het voorbije jaar te weinig moeite heeft gedaan en zulks dus dient te compenseren. Kortom: het resultaat van een eeuwenlange indoctrinatie door de christelijke leer, plus een gebrek aan elementaire sociale hygiëne.
De verhouding tussen affectie en moeite lijkt mij veeleer omgekeerd evenredig. Ik hou van het kleine gebaar, onzichtbaar voor de buitenwereld. Oprechte belangstelling. Een knipoog. Een pan soep.
Wie in de loop van het jaar af en toe iemand een pan soep brengt, kan met eindejaar volstaan met balletjes – en een knipoog.

Advertisements

From → Uncategorized

One Comment

Trackbacks & Pingbacks

  1. Fangirlen in de opera | Anke schrijft het neer

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: