Skip to content

Column 563

December 13, 2014

WOORD VAN DE WEEK

Ingetogenheid.
U zult het mij niet kwalijk nemen dat ik niet al te diep inga op het overlijden van koningin Fabiola en de daarmee gepaard gaande plechtigheden. Koninklijkheidskijkers weten daar veel beter raad mee dan ik, kleine republikein. Ik kan terzake volstaan met een – zo nederig mogelijk – citaat uit een brief die ik haar anderhalf jaar geleden schreef:
“Er was over U, door de jaren heen, een dekentje nedergedaald. Het dekentje der vertedering. U, dat kranige oude dametje, minzaam als het kon, flink als het moest. U, vrouw zonder man, vrouw zonder kinderen. U, draagster van vele kruisen. In Uw glimlach leerden wij berusting zien, in Uw zwijgen wijsheid, in Uw kapsel humor. U mocht dan al niet langer koningin der Belgen zijn, U was nog altijd koningin van België. In die subtiele wijziging lag Uw essentie vervat: erfgoed.”
Waar ik het wel even over wil hebben, is De Foto. De Foto van prins Laurent tijdens de kerkdienst. De Foto Met De Duimen Omhoog.
Ik vond het prachtig.
Nee, van veel ingetogenheid getuigt die foto niet. Wel van veel ouderliefde. Een vader die z’n dochtertje van tien laat merken dat ze het goed heeft gedaan, dat voorlezen in die akelig grote kerk vol verdriet, helemaal vooraan, in haar kleine eentje, terwijl de wereld nauwlettend toekijkt. Ik wens elk kind zo’n vader toe.
Want reken maar dat begrafenissen erin hakken, bij kinderen van die leeftijd – zie prins Gabriël, die in tranen uitbarstte. Dan sta je daar, op de eerste rij, naast je snotterende mama en diepdroevige papa, en jij, jij bent elf en zij zijn groot en worden verteerd door verdriet zoals jij verdriet niet kent, en hun verdriet maakt jou verdrietig, en machteloos val je voor het eerst in dat peilloos diepe gat waarin heel even de wereld vergaat en een onzichtbare klauw een homp uit je hart rukt.
Niet zo bij Louise. Haar papa heeft duimen waarvoor onzichtbare klauwen bang zijn.

GESPREK VAN DE WEEK

– Welkom op Aarde, Marsbewoner.
– Dank, Aardling. We hadden onderweg een probleempje met de transponderfractalen, waardoor wij een heel klein beetje uit koers zijn geraakt. Welk deel van jullie planeet is dit?
– Dit is het deel genaamd België, Marsbewoner. België bevindt zich op het continent Eurazië, in het werelddeel Europa. Het is dertigduizend vierkante kilometer groot en heeft elf miljoen inwoners.
– Hm. De Aarde heeft een oppervlakte van ruim 510 miljoen vierkante kilometer en telt ongeveer 7,3 miljard bewoners. Jullie België stelt dus niet zoveel voor. Of vergis ik mij? Heeft België bijvoorbeeld waardevolle grondstoffen?
– Wel, Marsbewoner, vroeger hadden we steenkool, en…
– Steenkool?
– Plantenresten, eigenlijk, die gedurende miljoenen jaren diep in de grond onder hoge druk hebben gestaan en daardoor zijn veranderd in iets wat je kunt verbranden om voor warmte te zorgen.
– Maar nu niet meer, dus. Nog andere grondstoffen, Aardling van België?
– Euh… Euh… Ja: hersenen!
– Hersenen?
– Jaja – niet letterlijk natuurlijk, Marsbewoner, haha. Hersenen zitten niet diep in de grond, maar in ons hoofd. ’t Is een verzameling van miljarden zenuwcellen, die ons toelaat om verstandige dingen te beslissen en te doen – daarom zeggen onze leiders hier in België altijd dat onze hersenen onze belangrijkste grondstof zijn.
– Malle leiders hebben jullie, Aardling van België. Maarre… Geef eens een voorbeeld van die verstandige dingen die jullie beslissen en doen?
– Wel: als je bij mensen steun en begrip wil vinden voor je situatie, moet je die mensen pesten.

Advertisements

From → Uncategorized

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: