Skip to content

Column 564

December 20, 2014

ODE VAN DE WEEK

Dit is een ode aan de lelijkheid.
Dit is een ode aan de lelijkheid, omdat de lelijkheid schoonheid in zich draagt die zich onttrekt aan het luie oog. Luiheid stelt zich tevreden met oppervlakkige schoonheid. En wie lui kijkt, die denkt lui. En andersom. We creëren onze eigen middelmaat.
Dit is een ode aan de lelijkheid van Delfine Persoon. De lelijkheid van het schonkig schuifelen, het snuivend wiegen, het beloerde loeren, de klappen in het ijle, de klappen op de kop, in de maag, in de lever, in de nieren, het verwrongen lijf in de verwrongen tijd, in een zinderende waas. En onder dat alles: de schoonheid van het eindeloze oefenen, de mateloze wilskracht en het nederige inzicht hoe je van je beperkingen je troeven maakt.
Dit is een ode aan de lelijkheid van Gert Verheyen – hij voetbalde alsof hij steevast een zware kast meezeulde, en won vijf titels, vijf bekers en acht supercups. Dit is een ode aan de lelijkheid van Karel Lismont – hij liep alsof hij telkens weer een klapdeur in z’n gezicht kreeg, en won medailles op WK’s en Olympische Spelen. Dit is een ode aan de lelijkheid van Paula Radcliffe – ze rent alsof ze aldoor ultrasoon wordt gemarteld, en heeft wereldrecords en WK-medailles op de piste en in het veld verzameld. Dit is een ode aan de ontroerende naaktheid van de lelijkheid.
Natúúrlijk had Delfine Persoon de Sportvrouw van het Jaar moeten zijn. Omdat ze in haar sport de beste ter wereld is, in alle mogelijke bonden. Omdat vuistschermen al even eeuwig een heilige oersport is als rennen en springen. Omdat het argument ‘ja maar, het (semi)profboksen is geen olympische discipline’ een non-argument is, want dat zijn gemotoriseerde sporten en veldrijden ook niet, nietwaar Stefan Everts en Sven Nys? Omdat we ons in dezen niet horen te laten leiden door de strakheid ener kontje, de hupsigheid ener kapsel of de moedertaal ener atlete. Maar vooral omdat wij, Belgen, de hogepriesters zijn in de cultus van de lelijkheid – we hebben het land volgebouwd met altaren ervoor.
Geachte Delfine Persoon, in naam van al die Belgen buig ik thans deemoedig het hoofd en roep u met het schaamrood op de kaken alsnog uit tot Atlete van het Jaar. Meer dan welgemeende excuses en deze ode aan de lelijkheid heb ik u helaas niet te bieden – hopelijk krijg ik nu geen djoef.

VASTSTELLING VAN DE WEEK

Er is geen ontkomen aan.
Telkenjare worden we omstreeks deze tijd pijnlijk herinnerd aan de vele misdaden die we hebben begaan tegen de taal. Al dan niet eerbiedwaardige organisaties peilen naar onze voorkeur en afkeer, en confronteren ons dan genadeloos met ons als creativiteit vermomde falen.
En zo staat 2014 voortaan geboekstaafd als het jaar waarin ‘flitsmarathon’ het Woord van het Jaar werd in de categorie Volwassenen, ‘OMG’ in de categorie Snotneuzen, en ‘oudjes’ in de categorie Afschaffen. Aanschouw de pijn.
Vooreerst: waarom zou je een woord afschaffen? Gun een woord een eervol afscheid, waarbij het zich waardig terugtrekt in de nevelen van de tijd, nooit voorgoed verdwenen doch altijd vindbaar, daar waar de ware minnaar zich waagt.
Vervolgens: kinderen alhier horen geen ‘OMG’ te slaken. ‘Oh my God’ is nasale uitstoot, een aan Amerikaanse kwek-tv ontsnapt broeikasgas in hun hersenpannetje. Zo kinderen al de religieuze toer willen opgaan, dat zij zich dan beperken tot ‘O mijn Heer’ of – als ik het goed heb – ‘Allahoemma’. Maar dan wel niet te luid.
Tot slot: ‘flitsmarathon’ is een zwaktebod, zeker als je nagaat dat we nog niet zo heel lang geleden een verkeersminister hadden die het hele jaar door achter ieder twijgje langs de snelweg een camera neerpootte – gratis. En weet u wat we toen het Woord van het Jaar vonden? ‘SARS’ en ‘gamen’.
Ja, aanschouw de pijn.

AFSCHEID VAN DE WEEK

Dat van het jaar. Ik hou 2014 voor bekeken en maak afspraak met u op zaterdag 10 januari 2015. Tenware één van ons tussentijds schielijk overlijdt.

Advertisements

From → Uncategorized

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: