Skip to content

Column 569

February 7, 2015

SEKS VAN DE WEEK

Ja, nu heb ik uw aandacht wel meteen, hé?
’t Is te begrijpen: als trouwe lezer van deze bescheiden prachtcolumn weet u dat ik het uiterst zelden over interconnectieve broekloosheid heb, en nu staat dat daar als eerste woord: seks. Komaan, Devriese, denkt u enigszins ontgoocheld, moet dat nu? We kunnen dezer dagen de tv niet aanzetten, of er buitelt iemand onze woonkamer in die ons gibberend lastigvalt met z’n gymnastische paringsverhalen of wanstaltige pogingen daartoe. We kunnen het internet niet raadplegen, of die kleffe reclame voor de verfilming van dat amechtige ‘Fifty Shades of Grey’ geeft ons van het zweepje. We kunnen geen krant of tijdschrift openslaan, of daar ligt reeds een schier textielloos wentelteefje te lonken in naam van het feminisme. Moet dat nu écht, Devriese, seks, hier in deze oase van schroomvalligheid?
Nee, trouwe lezer, natuurlijk niet. Weg met seks! Uw gemoedsrust is mij dierbaar. Uw wrevel is de mijne. En onze strijd is vergeefs.

AFSCHEID VAN DE WEEK

Dat van Rik Coppens.
Niet omdat ik hem ooit in den vleze heb zien voetballen. Wie geen zestig is, kan niet oprecht beweren dat hij Coppens ooit waarlijk aan het werk heeft gezien. Toen ik voor het eerst in levend lijfje een wedstrijd in eerste klasse meemaakte, was de voetballer Rik Coppens al afgedaald naar tweede klasse, waar hij nog wat rondpikkelde bij Berchem Sport, alvorens bij Tubantia Borgerhout zijn laatste meters te wandelen. Jawel: wandelen – lopen zonder bal, dat deed hij niet.
Voor mij is Rik Coppens dus altijd een voetballer in zwart-wit geweest. Dan zat je naar beelden te kijken waarmee je niet meteen raad wist: waren die nu vertraagd of niet? Of was voetbal toen echt ‘een wandeling door het park’? Of leek dat maar zo, omdat er op dat plein één speler was die al die andere zoutzuilen liet lijken? Eén speler die in een eigen universumpje bewoog, een universumpje dat de wetten der fysica negeerde? Was hij nou zo goed, of waren die andere nou zo slecht? Je keek het aan en veronderstelde maar wat. (Wat ik wel weet: Rik Coppens was de uitvinder van het twerken. Zoals hij met z’n kont rugwaarts in een verdediger tekeerging, de brave borst daarbij tot aseksuele wanhoop drijvend: dat krijgt Miley Cyrus niet voor elkaar.)
Met Rik Coppens is ook de romantiek weer een beetje gestorven. Toen voetbal nog schaamteloos volksvermaak mocht heten.

VRAAG VAN DE WEEK

Overdrijven we soms niet een heel klein beetje, mensen?
Dat het een echte schande was! Dat het van een gruwelijke onmenselijkheid getuigde! Dat hij godverdomme op staande voet moest worden ontslagen, de gore klootzak!
Dat was zowat de teneur van de reacties die ik her en der las, nadat was gebleken dat een buschauffeur een meisje dat licht onwel was geworden niet in razende vaart naar een hoogtechnologisch ziekenhuis had gereden, doch integendeel in het gezelschap van haar oudere broer had achtergelaten, teneinde de rest van zijn overvolle bus enigszins tijdig ter bestemming te brengen.
Voor alle duidelijkheid: de twee tieners waren niet naakt gedropt in Kobani, en blijkens de verklaring van de moeder beschikte haar zoon over een gsm. In het slechtste geval dienden de knaap en z’n inmiddels alweer geheel herstelde zusje een halfuurtje te stappen, in het warmste winterweer sinds de uitvinding van het kwik.
Doch, eilaas, de stemme der redelijkheid werd meteen gesmoord in bloeddorstig gehuil om vergelding. Reeds meende ik in gindse verte een schandpaal te ontwaren, waarin het verachtelijk sujet diende te worden vastgeklonken, zodat het gebelgde volk via beschimpingen, bespottingen en bekogelingen met rottigheid en drek z’n rechtmatig geachte deel aan de jurisdictie kon bijdragen. Bloed, bloed, bloed, wij willen bloed zien!
O, wat zou het mooi zijn als we onze oprechte verontwaardiging zouden bewaren voor de echte ontwaarding van het leven.

Advertisements

From → Uncategorized

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: