Skip to content

Column 571

February 21, 2015

CITAAT VAN DE WEEK

“Ze hebben allemaal duizend vrienden, maar als het erop aankomt zijn ze alleen.”
Aldus sprak deze week in ‘Terzake’ Alain Remue, hoofd van de Cel Vermiste Personen, naar aanleiding van de vondst van het lichaam van een jongen van achttien, die laatst was gezien toen hij misselijk van een fuif was weggestrompeld. De heer Remue verwees met die “duizend vrienden” natuurlijk naar de bedrieglijke geborgenheid die sociale media je voorspiegelen – alsof vriendschap zich in aantallen laat vatten – en riep de jongeren op om beter voor elkaar te zorgen.
Helaas voor de heer Remue kijken jongeren niet naar ‘Terzake’. Canvas is een oudemensenzender geworden en trouwens: welke tiener met enig zelfrespect kijkt er nu nog tv? Zo’n boodschap heeft bij jongelui maar kans als die wordt verspreid op de sociale media, door een OMG massa’s awesome vet coole dude.
“Als het erop aankomt, zijn ze alleen.” Dat geldt ook voor jongetjes van dertien die uit het leven stappen omdat ze levensmoe gepest zijn. Waarna ze, op daartoe speciaal ontworpen webpagina’s, worden beweend door hun duizend vrienden.
Wie duizend vrienden heeft, heeft er geen.

AFSCHEID VAN DE WEEK

Dat je je halve bestaan als je eigen beul tekeerging, op die godverdomse pedalen. Steevast vrankweg je kans ging. Vaak meesterlijk slaagde, één enkele keer deerniswekkend faalde. En dat die ene keer is wat mensen bijblijft. Daarmee kon hij niet leven, heeft hij meer dan eens gezegd.
Hij is ermee gestorven, met die naargeestige gedachte: Claude Criquielion, kampioen van de compassie. En pas was hij dood, of alom barstte men uit in lof – de immer tegensprekelijke Roger De Vlaeminck noemt hem nu zelfs een grotere renner dan Tom Boonen. Tettertroost.
Ik hoop dat na mijn dood niemand mij looft die het niet doet nu ik nog leef. Die onoprechtheid wil ik mijn geliefden besparen.

KWARTET VAN DE WEEK

Eerst was er – tja, hoe noem je zoiets eigenlijk? Een café was het niet echt, veeleer een uit de hand gelopen woonkamertje. Een woonkamertje waar we elkaar vonden, wij, mannetjes met een gemis. Welk gemis, dat was niet helemaal duidelijk, wel duidelijk was dat wat we zochten niet thuis te vinden was. Je mocht thuis bijvoorbeeld niet de hele avond naar industrial music luisteren die loeihard enkel door de tweeters werd geblazen. Of de muren helemaal volhangen met plastic en er vervolgens zeshonderd taarten naar elkaar gooien.
Het uit de hand gelopen woonkamertje heeft zes maanden bestaan. Zes essentiële maanden.
Dan was er het café. Een écht café, met spaarkas en voetbalploeg, met kaartavonden en pietjesbak. Met een baas die alles wist van muziek die geen industrial was en een bazin die soms trakteerde zonder dat ze het wist. Met klanten die na sluiting bleven zitten tot de baas klaar was met opruimen en dan nog gezellig mee een steak au poivre gingen eten in ‘het restaurant’ van een frietkot, waar de plastic tafelkleedjes rood-wit geruit waren, de hondjes van de bazin luidruchtig en de gesprekken finaal enigszins verwarrend.
Daarna was er de bar. Ja, ‘bar’: de baas was een Engelsman en voor veel geschikt, maar niet voor een ‘pub’. We quizden op dinsdag en lieten ons ook op de andere dagen van de week glimlachend door de baas in de zeik zetten. Ach, het was hem gegund. Wij vervingen al eens al zijn reggae-cd’s door ronde bierviltjes. Banter with the boys.
Nu is er de tapperij. Die kent u, trouwe lezer van deze bescheiden prachtcolumn. Door de jaren heen heb ik meer dan eens verhaald hoe ik er na gedane arbeid bij nacht en ontij vertroosting vond bij een welverdiend glas bier genaamd Rochefort 10 en enig genoeglijk gekeuvel met socialisten en lesbiennes. Vónd, jawel. Na vandaag gaat de tapperij onherroepelijk dicht. En blijf ik verweesd achter. M’n vierde echtscheiding.
Ja, het zijn grillige wijven, die stamkroegen.

Advertisements

From → Uncategorized

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: