Skip to content

Column 573

March 7, 2015

VASTSTELLING VAN DE WEEK

Een mens leest wat.
Zo las ik in de maandageditie van deze krant, in een stuk over de scheefpoeperij zoals die hier te lande wordt beoefend, dat de overspelige Belgenman de huishoudelijke seks doorgaans braafjes houdt en bij voorkeur experimenteert op verplaatsing. Het favoriete standje aldaar blijkt – ik citeer – ‘de omgekeerde cowgirl’.
Ja, dat las ik.
De omgekeerde cowgirl? Ik durf het niet te googelen, want a) je computer onthoudt je hele surfgeschiedenis en b) voor je ’t weet zit je op een website met filmpjes over verschrikkelijke rodeo-accidenten. Voorts situeert het enige wat ik cowgirl-gewijs ken zich in de geluidenwereld: er is ‘Cowgirl’ van het befaamde boemtie-boemtie-collectief Underworld, en er is ‘Cowgirl in the sand’, een vrij omstandig werkstukje van de Canadese snarenplukker Neil Young. Standjes herken ik daar niet in, zelfs niet als ik die platen achterstevoren afspeel – wat ik voor alle zekerheid even heb gedaan, daartoe aangezet door het intrigerende adjectief ‘omgekeerde’, maar dus helaas: het raadsel blijft.
Nu, misschien is dat niet eens zo erg. Misschien schuilt niet achter ieder raadsel een wetenswaardige waarheid. Misschien verbergt een raadsel zelfs soms hooguit een leugen – en al zeker in de wereld der driftige broekloosheid. Immers, in datzelfde stuk in de krant las ik ook dat, gevraagd naar hun belangrijkste eigenschappen, 38 procent van de overspelige Belgische mannen antwoordde: eerlijkheid.
Ja, een mens leest wat.

VRAAG VAN DE WEEK

Hoe voelt dat, kerels?
Ziedaar de vraag die ik me stelde toen ik in de dinsdagkrant een fotootje zag van enkele voetballers van Anderlecht die aan het pokeren waren. Niet betrapt door een paparazzo terwijl ze eigenlijk netjes onder de zonnebank hadden moeten liggen, nee, gewoon spontaanachtig gefotografeerd in opdracht van hun club die omwille van het geld online pokeren promoot. De onderliggende boodschap: toe maar, fans, ga lekker gokken.
FC Treurnis.
Een dag later las ik in de krant dat specialisten die gokverslaving bestuderen gekant zijn tegen een dagelijkse Jokertrekking. En onlangs leerden we dat er in België ongeveer 250.000 mensen op de zwarte lijst van de Kansspelcommissie staan: verboden in casino’s binnen te gaan, verboden online te gokken. Een kwart miljoen mensen – heel Gent, dus. En de cijfers stijgen angstwekkend snel.
Daaraan heeft een club als “wij, Anderlecht zijnde” geen boodschap. Glimmend van trots staat paars-wit in het rijtje Real Madrid – Bayern München – Manchester United – Olympique de Marseille – Juventus Turijn. Kijk ons eens Europese top zijn. Onder zoveel trompetgeschal wordt in de bestuurskamer de gewetensvraag onhoorbaar. Vandaar dat ik ze hier maar eens aan de spelers stel: hoe voelt dat, kerels, jullie fans het geld uit de zakken jagen, als bordkartonnen raamprostitués?

AFSCHEID VAN DE WEEK

Dat van de telefooncel.
‘Van de wát?’, zult u zeggen, en in die drie woorden ligt de hele treurigheid vervat. De telefooncel, die goeie ouwe telefooncel is al vergeten.
Ooit stonden er ruim 18.000, nu zijn het er nog honderdvijftig. In het hele land. En deze week heeft Proximus – het gezandstraalde kleinkind van de RTT – aangekondigd dat die tegen de zomer allemaal verdwenen zullen zijn. Bij wijze van excuus voor zoveel vooruitgangsharteloosheid zal het bedrijf evenwel de laatste dertig telefooncellen verloten, maar “alleen personen of instellingen die de telefooncel willen gebruiken voor een cultureel of artistiek project komen in aanmerking”.
Welnu, Proximus, ziehier mijn artistiek project: een telefooncel waarin je de hoorn van de haak neemt en gesprekken hoort die in een telefooncel zijn gevoerd. Gesprekken tussen gewone mensen, over gewone dingen, zoals voetbal en liefde en examens en dood, en het besef dat het leven één langgerekte oefening in afscheidnemen is.

Advertisements

From → Uncategorized

2 Comments
  1. Rip telefooncel 😦

  2. Alweer een stukje om duimen en vingers bij af te likken. In het kader van het eerste luik misschien een beetje riskant geformuleerd, maar ach wat. De omgekeerde cowgirl? Ik ben razend nieuwsgierig. Misschien google ik het wel eens. Schrijf ik er eens een blogpostje over 😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: