Skip to content

Column 581

May 2, 2015

VOCHT VAN DE WEEK

Water.
(Trouwe lezers zullen bezorgd denken: thans is hij dus écht zot geworden, die Devriese – al jarenlang zingt hij in deze kolommen de lof van vloeibaar geluk als Laphroaig Quarter Cask en Rochefort 10, en nu komt meneer af met godbetert water. Tegen die trouwe lezers zeg ik: vreest niet, de verdwazing is slechts tijdelijk – dra herval ik smakkend en kwijlend in mijn oude gewoonten.)
Jawel, water dus. Immers, wat blijkt? Wie niet genoeg water drinkt, is op de weg even gevaarlijk als wie te veel alcohol drinkt. Tot die conclusie, zo las ik in de dinsdagkrant, zijn onderzoekers aan de Engelse universiteit van Loughborough gekomen. Daartoe lieten ze mannen tweemaal twee uur autorijden, de ene keer met genoeg water in hun lijf, de andere keer met te weinig. Welnu, mannen die te droog staan, maken dubbel zoveel fouten – en dat is evenveel als mannen die rijden onder invloed van drank of drugs.
Interessante test, jazeker, maar ik heb drie puntjes van kritiek.
Eén: de proefkonijnen reden in een simulator – beetje flauw. Échte mannen rijden onder invloed van drank of drugs in het échte verkeer.
Twee: wat is ‘genoeg water’? De ene keer lees je dat mannen dagelijks twee liter water horen te drinken, de andere keer dat zulks complete onzin is en zelfs ongezond. Op den duur gaat een mens denken dat sommige onderzoekers worden gesponsord door de watermaffia.
Drie: van water drinken word je ongelukkig. Dat heb ik donderdagavond eens te meer van zeer nabij kunnen vaststellen. Tijdens een genoeglijke bijeenkomst onder vrienden die heel graag geen water drinken, viel één vriend op door de tristesse die hem, naarmate de avond vorderde, almaar steviger in haar greep kreeg. Met lede ogen aanschouwde hij de brede schare vrolijke gezichten, daar waar een gevatte opmerking leidde tot collectief uitbundig gelach, vermocht hij slechts een droefgeestig glimlachje te produceren, en wijl het gezelschap gretig in royale porties friet graaide, kauwde hij bedrukt een worteltje. Ja, deze man lééd. En wel hierom: hij dronk water – op streng aanraden van een voedingnazi. Finaal werd zijn levenswanhoop zo groot, dat hij troost zocht in een tomatensapje.
Een tomatensapje, mensen. Voel de pijn.

BEKENTENIS VAN DE WEEK

Ik ben bang.
Alle tv-items erover heb ik bekeken en herbekeken. Elke letter erover heb ik gelezen en herlezen. Op de tafel in de woonkamer liggen, netjes opgevouwen in de speciaal daartoe ontruimde fruitschaal, verscheidene pagina’s erover, uit drie verschillende kranten. Als er binnenkort een boek over verschijnt, koop en lees ik het. Nee, veel voorbereider kan een mens niet zijn. En toch ben ik bang. Bang voor dat ene foutje dat het begin kan zijn van een maandenlange staat van totale ontreddering. Dat ene foutje dat ík kan maken.
Ja, ík. Niet de overheid. Die heeft, ongetwijfeld in het kader van de administratieve vereenvoudiging, het aantal codes op mijn belastingaangifte met 43 verhoogd tot 772 – bekijk het maar, Devriese. Bekijk het maar, Jan met de pet.
Specialisten zeggen dat het niet anders kon. Dat er voor zo’n ingewikkeld probleem geen eenvoudige oplossing bestaat. Dat dit nu eenmaal het gevolg is van De Zesde Staatshervorming.
Ik ben ook bang voor De Zevende Staatshervorming.

VRAAG VAN DE WEEK

Bent u er ook zo eentje?
De uitgeverij van ‘Jommeke’ heeft, naar aanleiding van de zestigste verjaardag van de strip, voor het najaar een aantal feestelijkheden aangekondigd. Zulks valt toe te juichen, doch dat zal zonder mij zijn. Ik heb een hekel aan Jommeke. Met z’n vermoeiend enthousiasme.
Nee, geef mij maar Filiberke. De wereld heeft nood aan knaapjes die met hun laarzen aan in een emmer water gaan staan, met een zaklamp in hun mond, en desgevraagd enigszins verwonderd – zíén ze dat nu niet? – antwoorden: ‘Ik speel vuurtoren’.
Jommeke probeert een man te zijn, Filiberke blijft wat hij is: een kind. Filiberke is het licht.

MEDEDELING VAN DE WEEK

Thans ga ik een Laphroaig Quarter Cask drinken.

Advertisements

From → Uncategorized

One Comment
  1. Dat je groot gelijk hebt. Geef mij er ook één zodat ik daarna moeiteloos mijn belastingsbrief kan invullen 😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: