Skip to content

Column 591

September 5, 2015

Afbeelding 1

FOTO VAN DE WEEK

De foto die u hierboven ziet, natuurlijk.
Inderdaad, na ruim veertien jaar in gedwarsbalkte anonimiteit te hebben geschreven, treed ik u thans en voortaan geheel ontbloot tegemoet: aanschouw de spiegels van mijn ziel.
Nee, een fraai zicht is het niet. Dit zijn geen grote, bolronde, schier maagdelijke onschuld uitstralende ogen. Dit zijn schimmig weggedoken exemplaartjes, halvelings verscholen achter een rolluikje van scepsis en tristesse. Eronder: de jaarringen, luie huid, grauwe getuigen van doorzakkerij en slaapschuld.
Ze hebben al veel gezien, die ogen. Babybillen, meisjesbenen, het zinderende lijf der aanbedene. Gekromde ruggen, de val naar het lint, een majestueuze sleep op het grasveld. Gebeeldhouwd verlangen, geschilderd verdriet, en – nu eens in tienduizenden woorden, dan weer in één beeld – de dood.
De dood, bijvoorbeeld, zoals hij door steden sluipt, door dorpen raast, in landen en hoofden woedt. De dood, bijvoorbeeld, zoals hij daar ligt, aangespoeld, op een streep zand aan zee. Kind van drie, door het water en de wereld koudweg uitgebraakt.
Die foto had u vanzelfsprekend al gezien. Hij was overal, deze week, in gradaties van gruwelijk. Vandaar dat ik ’m hier niet meer toon. Maar wie goed toekijkt, ziet de schaduw ervan in m’n ogen.

MEDEDELING VAN DE WEEK

Dat hij meer voelde bij een foto van z’n hond dan bij die foto van die verzopen kleine. Náh.
Het is maar één van de vele commentaren die ik deze week zag passeren – al is ‘commentaren’ hier misschien een te nobel woord voor de berg geestelijke kots die onze medeburgers de jongste dagen hebben geproduceerd. Onderschat nooit het menselijk vermogen tot onverschilligheid.
Trouwe lezers van deze bescheiden prachtcolumn – ja, ú daar – weten dat ik geen bijzondere afkeer van honden heb – al mogen die kwispelende krengen wel dringend eens wat minder drollen gaan uitscheiden – en integendeel sommige honden zelfs veel hoger inschat dan de meeste mensen. Maar er zijn grenzen.
Ik wens de auteur van bovenstaande opmerking dan ook van harte toe dat z’n hond straks, wanneer het baasje enkele uren weg is, doodvalt. Zomaar, zonder woef of waf. En dan, zoals dat gaat, langzaam leegloopt en met z’n pis en kak zurig een blijvend aandenken wegvreet in de chique parketvloer: het silhouet van een dode peuter.

VRAAG VAN DE WEEK

Weet ú nog wat u op de eerste schooldag hebt gedaan, in het eerste kleuterklasje of het eerste leerjaar?
Ik alvast niet. Ik kan het me echt niet herinneren. En er bestaan ook geen foto’s van – het fototoestel was toen nog niet uitgevonden, men behielp zich in die tijd met rotswandschilderingen.
Vandaag is er in heel Vlaanderen geen kleuter meer wiens eerste schooldag niet uitvoerig gedocumenteerd is. Dinsdag stonden aan alle schoolpoorten cameraploegen, al dan niet in het zog van een excellentie, en fotografen, al dan niet beroepshalve. Er kon geen kindje een hupje maken, of het werd onder aanmoedigend gejuich vereeuwigd. Alom zag men pedagogisch geschoolde lieden verkleed als banaan of indiaan, woeste dansjes producerend dan wel wiebelend over de speelplaats schaverdijnend, teneinde het jonge grut diets te maken dat naar school gaan één en al pret is. Jawel en jochei.
Het is pretdwang. Alles moet prettig zijn. Het kinderleven zal prettig zijn, of het zal niet zijn. Grinnikend naar school, lachend naar de tandarts, juichend naar de spoed. En tussendoor, als ouder, even naar de psycholoog, om je tegen betaling af te vragen hoe je je kind in hemelsnaam leert omgaan met wat echt is. Met het feit, bijvoorbeeld, dat niet alle kindjes van drie op één september met een mal hoedje op hun veel te grote hoofd staan te hossen op de speelplaats. Dat sommige kindjes van drie op één september op zee door hun moegestreden, wanhopig schruwelende vader worden losgelaten en even later als wrakhout aanspoelen op een pretstrand.

Advertisements

From → Uncategorized

One Comment
  1. Het is allemaal even erg, gruwelijk wat er gebeurt en gruwelijk hoe sommigen er op reageren…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: