Skip to content

Column 595

October 3, 2015

BRIEF VAN DE WEEK

Aan Charles Y. J. Gh. Michel
premier van België

(vertrouwelijk)

Geachte heer eerste minister,

ik ben zo vrij dit schrijven te beginnen met enkele welgemeende felicitaties aan Uw adres.
Vooreerst mijn oprechte gelukwensen met – ik heb het m’n charmante assistente laten uitzoeken – Uw allereerste vermelding in deze bescheiden prachtcolumn. Ongetwijfeld hebt U zich in al die tijd meer dan eens, de somberheid ten prooi, afgevraagd waarom U onvermeld bleef. Ik kan het U nu wel verklappen: omdat U mijn interesse niet kon wekken. Jarenlang was U hooguit het schimmige zoontje van Uw alomtegenwoordige vader, en toen U niet langer louter het zoontje-van bleek, was Uw plaats als Waal van de Week al lang ingenomen door de sierlijke seigneur genaamd Elio Di Rupo; en tegen de tijd dat U uiteindelijk aanspraak kon maken op kwestieuze eretitel, had het Orakel van Antwerpen zich dermate naar voor gemanoeuvreerd op de politieke groepsfoto, dat de Walen niet meer zichtbaar bleken. Maar ach, misschien gedijt U net het best in de schaduw.
Vervolgens wens ik U te feliciteren met Uw nakend vaderschap – los van mijn verbazing dat U, te midden van Uw versmachtend drukke bezigheden te lande en ver daarbuiten, blijkbaar alsnog tijd hebt gevonden voor broekloze verstrengeling met uw eveneens van onderkledij ontdane partner. Het vaderschap is, zoals u weet en op het moederschap na, de meest ingrijpende gebeurtenis in een mensenleven. (Ik sla, de mij zo kenmerkende vrolijkheid ter wille, de dood even over.) Men wordt vader en realiseert zich vrijwel meteen – tenware men een ernstige geestesziekte heeft of gewoon een lul is – dat men ten eeuwigen dage het overzicht dient te bewaren, een heipaal dient te zijn, een bed en brood op overschot hoort te hebben, kortom, niet langer als een piraat door het leven kan laveren. Welnu, geachte heer eerste minister, ik ben ervan overtuigd dat U geen piraat bent. Men laat zijn kind niet achter in de haven met als excuus dat men de zeven zeeën wil bevaren. Bij terugkeer zijn de verhalen ongetwijfeld wonderlijk, maar stopt het kind de oren dicht.

CQDgfvpUAAAfqlt.jpg_large%20kopie
Tot slot van deze drievoudige felicitatie: wat glunderde U prachtig ingetogen, toen U op de foto mocht met de redelijk befaamde acteur Daniel Craig. ‘Kijk, Bond & M’, dacht ik, bij het aanschouwen van het lichtdrukmaal in de woensdageditie van deze krant. Craig gaf, zijn enigmatisch filmpersonage indachtig, geen krimp bij de handdruk, U daarentegen kon een glimp van het jongetje dat u ooit was niet verdoezelen – o, wat zullen m’n vriendjes jaloers zijn!
Die lichte frivoliteit weze U gegund, geachte heer eerste minister, want volgend weekend bestaat Uw federale regering een jaar en zal men links en rechts de kapitein van het schip ongetwijfeld kielhalen. Dat hij er maar bleekjes bij loopt, dat hij meer dan eens door de reder in z’n hemd wordt gezet – U ziet de vuige krantenkoppen zo voor U. Oefent U dus alvast maar Uw minzaam lachje en krachtdadige kaaklijn in, voor wanneer U in diverse tv-studio’s toelichting komt geven bij Uw beleid. Het zal nodig zijn, want wat voor leuks valt er te vertellen over ruzies en besparingen en vluchtelingen?

Met federale groet,

Uw chroniqueur der kleinigheden

SCHOEISEL VAN DE WEEK

2015/09/29, Antwerpen, Belgium. Evelien Delgouffe met knielaarzen op straat in Antwerpen. botten; laarzen; loeren; straat 20150930072130 Benoit De Freine
De knielaars.
Evelien Delgouffe, een redactrice van deze krant die nog dermate jeugdig en argeloos is, dat ze ter ontspanning dansvloeren in Antwerpen opzoekt, deed zulks gekleed in onder meer knielaarzen, daar deze vestimentaire attributen tegenwoordig in de mode blijken en Evelien nu eenmaal modebewust en nieuwsgierig is. Haar relaas van dat avondje uit kon u lezen in de woensdageditie van deze krant, en een mens werd er niet vrolijk van: mannen én vrouwen bekeken en behandelden haar alsof ze een prostituee was, een makkelijke wip – de gelaarsde kut.
Heel even kreeg ik flashbacks van ‘Femme de la Rue’. Je suis Evelien.

Advertisements

From → Uncategorized

One Comment
  1. OMG, wat is dit toch een wekelijks terugkerend genoegen, deze column.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: