Skip to content

Column 599

October 31, 2015

VASTSTELLING VAN DE WEEK

Europese mannen en vrouwen worden niet graag door een tante in het kruis getast.
Tot die interessante conclusie zijn wetenschappers van de Universiteit van Oxford gekomen, las ik in de woensdageditie van deze krant. De onderzoekers bevroegen daartoe 1.500 mannen en vrouwen uit Engeland, Finland, Frankrijk, Italië en Rusland. Die mochten met een kleurtje aangeven welke lichaamsdelen beschikbaar tot taboe zijn voor andermans handen.
Zouden Aziatische mannen het net lekker vinden dat een tante ze in het kruis tast? Geven Afrikaanse vrouwen liever hun maagdelijkheid dan een hand aan een oom? Verkiezen mannelijke Eskimo’s eigenlijk flieter-flieter boven neuze-neuze? Knijpen Amerikaanse vrouwen hun nichten liever speels in de kaak dan in de tieten? Kussen onderzoekers van de Universiteit van Oxford na een geslaagde bevraging van 1.500 Europeanen elkaar bij voorkeur vol op de mond, met tong, of gewoon kuis op de anus?
Blijf ons verstommen, wetenschappers.

VROUW VAN DE WEEK

Danira Boukhriss Terkessidis.
Ze hadden hun huiswerk gemaakt, bij Woestijnvis, toen ze Danira selecteerden voor de keurtroepen die de stoeltjes van deze editie van ‘De Slimste Mens Ter Wereld’ mogen bezetten: telegeniek, jong, gedreven, gevat – een tijgerin met peper in haar gat. En in haar hoofd een fichebak waarop Ivan Sonck, de vermaarde uitvinder van kwestieus alaam, danig jaloers zou zijn. Kortom, zo redeneerden ze ongetwijfeld bij Woestijnvis, een meisje waarmee je geheid kijkcijfers scoort.
Want kijkcijfers, daar gaat het ten slotte om, zelfs bij VIER. Anders kan je evengoed pakweg Knack-redacteur Walter Pauli op zo’n stoel zetten. Die weet óók alles, maar ‘pakt’ net iets minder goed op het scherm – en dat bedoel ik niet als verwijt, want zelve ben ik ook een platte pannenkoek op tv (afgevoerd na één petieterige passage in Goedeles ‘Recht van Antwoord’) en bovendien weet ik bijvoorbeeld niet eens wie in de Ronde van Frankrijk van 1975 de rit met aankomst op Pra Loup won, terwijl Walter Pauli vanzelfsprekend weet dat dat Bernard Thévenet was én daaraan terloops toevoegt dat het skigebied van Pra Loup bestaat uit twee delen die twee kilometer van elkaar verwijderd zijn, dat het 9,4 kilometer lang is, een hoogteverschil van 500 meter overbrugt en 53 liften telt, stop.
Maar goed, genoeg over Bernard Thévenet, terug naar Danira. Toen haar temperament voor de eerste keer aardig zichtbaar werd in ‘De Slimste Mens’, kreeg ze daarvoor van de HLN-verslaggever een standje, wat hem dan weer op strenge reprimandes kwam te staan van lieden die daarin plat seksisme meenden te ontwaren, en voor je “Danira Boukhriss Terkessidis” kon zeggen was VRT-presentator Riadh Bahri zelfs in de pen gekropen om – heftig uit z’n oren stomend – Danira te verdedigen tegen het “onbeschofte” Vlaanderen.
Danira behoeft geen verdediging. Danira is een groot meisje. Wie grote meisjes meent te moeten verdedigen, impliceert dat die meisjes het niet in hun eentje af kunnen. Net dát lijkt me seksistisch. Grote meisjes kunnen, net als grote jongens, tegen een stootje. En zijn, net als grote jongens, slim genoeg om bagger geen blik te gunnen.
En over die bagger: alleen kleuters glimmen van trots wanneer ze hun eigen drol bekijken.

VRAAG VAN DE WEEK

Hoe doet u dat eigenlijk, Georges Leekens?
Hoe doet u dat, zonder een hapering in de stem, die eindeloze mantra der eigen lof zingen? Hoe doet u dat, zonder een zweem van schaamrood, andermans verdienste telkens opnieuw opeisen? Hoe doet u dat, zonder met de ogen te knipperen, iedere keer weer de vermoorde onschuld spelen? Hoe doet u dat, zonder in schaterlachen uit te barsten, mensen overtuigen van uw schamel palmares? Is het u aangeboren? Of hebt u het zich noodgedwongen eigen gemaakt, in een genadeloze overlevingsstrijd?
En: als u Lokeren uit tweede klasse houdt, is dat dan voor negentig procent het werk van Bob Peeters?

Advertisements

From → Uncategorized

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: