Skip to content

Column 600

November 7, 2015

VASTSTELLING VAN DE WEEK

Ook in mensen zit er sjoemelsoftware. (Dat wordt dokken, God.)
Zelve was ik daarvan al ruim veertig jaar overtuigd, maar nu zullen ook de hardnekkigste gelovigen in de fundamentele goedheid van de mens het moeten toegeven: de meest ontwikkelde primaat op aarde is een perfide configuratie van krakkemikkige programma’s en een voos besturingssysteem.
Ten bewijze: de zaak-Muhammed A.
Uit alles wat we tot dusver over deze doodrijder weten blijkt dat hij niet geschikt is voor reguliere deelname aan deze samenleving. Lak aan regels, amper normbesef – mij maak je niet wijs dat hij teruggekeerd is “uit respect voor de familie” van het meisje dat hij heeft doodgereden, nee, ik verwed er uw maandsalaris op dat hij enkele dagen na z’n vlucht tot de vaststelling was gekomen dat z’n eigen situatie uitzichtloos was, ten eeuwigen dage gebrandmerkt als voortvluchtige, nergens welkom, overal slechts schim. Niet het respect voor een ander, maar loutere bekommernis om het eigen hachje heeft hem terug naar België gedreven. Nee, de teelballetjes van Muhammed zijn nog niet ingedaald.
En dan was er zijn ‘naaste omgeving’. Door de pers bevraagd, barstte die in de eerste dagen na de feiten uit in een schaamteloze sjoemellofzang op de kerel: dat het toch zo’n vriendelijke jongen was, dat hij een harde werker was, dat hij nog nooit met iemand of met het gerecht problemen had gehad – het scheelde weinig of ze hadden hem heilig verklaard, ware het niet dat zulks onmogelijk is in de islam.
Wat na zoveel gesjoemel rest is een dood meisje, een verwoeste familie, zeven eerdere veroordelingen door politierechtbanken en het schrijnend onvermogen van de samenleving om virussen als Muhammed A. tijdig op te sporen en uit te schakelen – onder meer wegens gebrek aan geld voor een deugdelijk justitieel computerprogramma. Hoe los je dat laatste op? Een goeie denkoefening, zo lijkt me, voor de Senaat.

GELUKWENSEN VAN DE WEEK

Voor de inheemse jongeheren Ruben Miessen en Glenn Vermeulen, wier app genaamd FriendFinder de verregaande interesse van Google heeft gewekt. Moge jullie vindingrijkheid worden beloond met een onbetamelijk grote schep geld en desgewenst een tot creativiteit nodend trendy zitmeubel in een cool kantoortje in Silicon Valley. Maar ik val liever stijlvol dood dan dat ik die akelige app ooit gebruik.
Het is nu al van de pot gerukt.
Vroeger – voor de jongeren onder u: in de vorige eeuw – kon je bij het betreden van een festivalweide tenminste eerst nog wat sfeervol verdwalen, vooraleer je je vrienden trof – zoals altijd ‘links aan de bar’. En tijdens dat verdwalen liep je, helahola, mensen tegen het lijf met wie je níét had afgesproken, wat aanleiding gaf tot vrolijke momenten en hartelijke wederzijdsheden.
Tegenwoordig begint de samendwang al vóór het betreden van kwestieuze festivalweide. Stortvloed aan sms’jes.
‘Waar zijn jullie?’ ‘Nog onderweg.’ ‘Wij zijn er al.’ ‘Ik laat iets weten als we er zijn.’ ‘Oké. Tot dan!’ ‘Tot dan!’
‘Hoe lang nog?’ ‘Schat kwartiertje. Beetje aanschuiven.’ ‘Ah, oké. Tot straks.’ ‘Tot straks.’
‘Zijn er. Waar staan jullie?’ ‘Huppeldepuptent.’ ‘Oké. Komen er zo aan.’ ‘Oké.’
‘Waar blijven jullie?’ ‘Wáár aan Huppeldepuptent?’ ‘Beetje links schuin voor entree.’ ‘Oké, merci. Tot zo.’
‘Ha, ik zie jullie!’ ‘Ik jou niet. Steek eens je hand op.’ ‘Zie je me nu?’ ‘Ja!’ ‘Ha, tof!’
Und kein Ende, want de dag is lang, op de festivalweide. Lang en dorstig. En alle bier moet samen worden gedronken. En iedere lach moet samen worden gelachen. Samen, alles samen, altijd samen, zo snel mogelijk samen, zo samen mogelijk, samen, samen, samen. Amen.
Ik wil een app voor alleen zijn.

ONTHULLING VAN DE WEEK

U leest thans de voorlaatste zin van de zeshonderdste aflevering van deze bescheiden prachtcolumn. Hopelijk hebt u ervan genoten, want de laatste valt dik tegen.

Advertisements

From → Uncategorized

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: