Skip to content

Column 603

November 28, 2015

OPROEP VAN DE WEEK

Mensen, doe iets leuks.

Ja, ik weet het wel: geen holler woord dan ‘leuk’ – behalve misschien ‘onverkort’ en ‘onverwijld’ – maar vandaag mag het even schaamteloos in deze bescheiden prachtcolumn rondvlinderen. Vandaag bedek ik de taalpuisten met de dermatologische mantel der linguïstische liefde.

Ja, mensen, doe iets leuks. Zet een mal hoedje op, ga naar buiten, fluit een lied. Zwaai, nodig uit,  trakteer. Knuffel, glimlach, zoen. Ga naar kerstmarkten, schaatsbanen en ijssculpturen. Trek naar voetbalstadions, tennisbanen en veldritcircuits. Bezoek pretparken, bioscopen en musea. Kom samen, kook, en eet. Kom samen, luister,  en dans. Kom samen,  ontkleed, en vrij. Glunder, zwijmel, aanbid. Wees gretig, wees teder, wees gul. Wees onweerstaanbaar weerloos. Leef. Weiger nog langer geleefd te worden. Ban bang.

CITAAT VAN DE WEEK

“Het is misschien een beetje kort door de bocht.”

Aldus sprak deze week, in het redelijk vermaarde tv-programma ‘Villa Politica’ tegen N-VA-Kamerlid Peter De Roover,  de geachte sp.a-volksafgevaardigde Dirk Van der Maelen, over de bijzonder netelige kwestie of je nog zaken moet doen met het perfide Saudi-Arabië. Waarna hij eraan toevoegde: “Maar ik ga het toch zeggen: voor 900 jobs bent u bereid dat men 130 mensen in Frankrijk afknalt.”

Dat was niet ‘misschien een beetje kort door de bocht’, dat was met  een tankbataljon dwars door en over de werkmanshuisjes vlak voor de haakse bocht naar de Muur van Geraardsbergen heen. Dat was ook: schaamteloos proberen te scoren op de rug van zij die buigen onder ondraaglijk verdriet.

Een dag eerder had de geachte sp.a-volksafgevaardigde Bruno Tobback over het beleid van de Vlaamse minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege gezegd: “Hier is sprake van een ongelooflijk gebrek aan visie.” Die Bruno Tobback is, voor alle duidelijkheid, dezelfde Bruno Tobback die ooit over het klimaatbeleid zei: “Ik weet wel wat ik eraan moet doen, maar ik weet niet of ik hierdoor nog verkozen zal geraken.” Die Bruno Tobback had dus geen ongelooflijk gebrek aan visie, maar blijkbaar wel een ongelooflijk gebrek aan ballen aan z’n lijf: hij gaf grijnzend z’n verheven visie op, in ruil voor instemmend geloei van het herkauwend kiesvee.

Mag ik die ruilhandel plat populisme noemen? Of is dat misschien een beetje kort door de bocht, Dirk Van der Maelen?

VRAAG VAN DE WEEK

Welk woord wilt u laten verdwijnen?

Ziedaar de vraag die het Instituut voor Nederlandse Lexicologie ons ook dit jaar weer stelt. Het is een even charmante als nutteloze vraag. Immers,  twee jaar geleden stemde u op overtuigende wijze voor de verdwijning van het gatlelijke ‘kids’ en we weten allemaal hoeveel dat heeft geholpen – je kunt anno 2015 nog altijd geen tijdschrift openslaan of de kids komen dollend op je hoofd kakken, terwijl mams en paps gezellig toekijkend genieten van een glaasje bubbels.

Men mag zich evenwel niet laten afschrikken door de vermeende nutteloosheid ener vraag. Mochten wij ons als diersoort in de loop der tijden enkel over vragen hebben gebogen waarop het antwoord een direct aanwijsbaar nut bevat, dan hadden wij – zo bevroed ik – deze week niet de honderdste verjaardag van Albert Einsteins algemene relativiteitstheorie herdacht, en misschien zelfs niet eens ‘s mans antwoord op de vraag waarom de bananen krom zijn. (Weinig mensen weten dat Albert, enigszins verstrooid, hierop antwoordde: “2/1H+3/1H-> 4/2He+1/0n+17 MeV. Doch kijk daarmee uit.” Waarna  hij haarboswuivend vrolijk doorging met achter de lekkere wijven aanzitten.)

Overigens snap ik van Einsteins algemene relativiteitstheorie al evenveel als van het succes van ‘FC De Kampioenen 2: Jubilee General’, en is het woord dat ik wil zien verdwijnen ‘dreigingsniveau’.

Zo. Nu ga ik iets leuks doen.

From → Uncategorized

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: